Депутатите приеха промените за студения резерв. Те бяха заложени в

...
Депутатите приеха промените за студения резерв. Те бяха заложени в
Коментари Харесай

Парламентът извади ТЕЦ Варна на Доган от търговете за студен резерв

Депутатите одобриха измененията за студения запас. Те бяха заложени в преходни и заключителни разпореждания на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с които се промени Законът за енергетиката. "За " предлагането гласоподаваха 105 народни представители, "против " - 12, без "въздържали се ".

Законодателната самодейност идва откакто ръководещите взеха решение леден запас да се употребява единствено от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток II “.

Движение за права и свободи предвижда оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. "Имам възприятието, че идващият министър, който ще си замине от държавното управление, ще бъде Теменужка Петкова ", сподели депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай по време на дебата за студения запас.

Рамадан Аталай съобщи, че сега се прави опит за преразпределение на бизнес.

"Това не е угриженост към енергетиката. В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един временен интервал до 2021 година, когато да почнем търговията с капацатитет, с цел да отпадне студения запас. От 31 юли до другия 3 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха заради липса на сигурност ", сподели още депутатът от Движение за права и свободи.

В сряда министър председателят Бойко Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова да обясни в Народното събрание, че леден запас ще се употребява единствено от държавната Топлоелектрическа централа "Марица Изток II ".

Пред депутатите министърът на енергетиката уточни, че сега се водят договаряния с Европейската комисия за въвеждане на Механизъм за потенциал. Едно от условията на механизма е напълно да бъде отстранен студеният запас. Докато тече преходният интервал студеният запас ще се разпорежда въз основа на отчет на Електроенергийният систематичен оператор на Топлоелектрическа централа "Марица Изток II ".

Петкова посочи, че по този начин ще се подсигурява електроенергийната сигурност на страната, защото държавната Топлоелектрическа централа е централата с най-голямата разполагаема мощ.

Ден по-рано Върховната касационна прокуратура се самосезира по отношение на обява от визитата на водача на "Да, България " Христо Иванов пред Топлоелектрическа централа "Варна ". “Студеният резерв” на Доган е огромната кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток ", разяснява някогашният правосъден министър.

Варненската централа бе закупена от компания на някогашния транспортен министър от кабинета "Орешарски " Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп ". На по-късен стадий като мажоритарен съучастник в нея влезе почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Папазов твърдеше, че Ахмед Доган е платил към 1.4 млн. лева, с цел да придобие 70% дял във компанията "Сигда ", която е притежател на централата. Според някогашния министър цената при договорката с почетния ръководител на Движение за права и свободи била по-ниска, тъй като сдружението имало заеми и отговорности.

Преди година най-голяма сума за подсигуряване на мощности получи Топлоелектрическа централа "Варна " - 26.5 млн. лв.. Договорът за така наречен леден запас е до 31 юли 2020 година През 2018 година Топлоелектрическа централа "Варна " получи 27,8 млн. лева за даване на леден запас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР