Депутатите приеха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет.

...
Депутатите приеха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет.
Коментари Харесай

На първо четене НС създаде механизъм за контрол над главния прокурор

Депутатите одобриха измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с вносител Министерски съвет . Промените плануват основаване на механизъм за надзор над основния прокурор и заместниците му.

Народните представители гласоподаваха с 191 гласа " За " , без срещу и 33 гласа " въздържали се ".

Законотворците не одобриха законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс на " Възраждане ". Депутатите гласоподаваха с 68 гласа " За ", 6 гласа " срещу " и 149 гласа " въздържали се ". Предложението за следователите да бъдат отделени от прокуратурата не е признато.

Приемането на законопроектите не мина без спор.

От месеци насам се намиране в едно неразбирателство, включи се и Радомир Чолаков от ГЕРБ, които въпреки и да поддържаха закона желаеха да бъдат чути и осмислени мненията на професионалните колегии, по думите на народния представител.

Той желал отворената рана в правосъдната система да бъде затворена, а в последните дни станало ясно, че един основен прокурор може да тласка към политически разпад.

Министерство на правораздаването е против цялата правосъдна система , счита Чолаков. Според прогнозата му текстовете на Министерски съвет ще отидат в конституционния съд. Чолаков прикани законът на Зарков да бъде признат подобен, какъвто е препоръчан, точно с цел да не се носи отговорност от депутатите, а персонално от господин Зарков. Ако се окаже, че господин Зарков е прав, той би трябвало да стане президент или минимум министър-председател, счита депутатът.

Не бива да лишаваме правото на победа на господин Зарков, апелирам ви не променяйте нито една запетайка, настоя Чолаков.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се възмути, че Чолаков предлага да се одобряват противоконституционните текстове на правосъдния министър . За следващ път унищожавате българските институции, сподели тя и изиска сред първо и второ четене текстовете да бъдат изменени по този начин, че да дават отговор на главния закон на страната.

Амбицията България да е правова страна, включи се о Атанас Славов от ПП/ДБ, само че пък законът бил и компромис. Големият проблем е структурата и състава на Висш съдебен съвет, по мнението му. За него е значим въпросът за промени в Конституцията. Съдебната ни система би трябвало да бъде в сходство с европейските правила.
 Механизмът за следствие на основния прокурор влезе в дневния ред на депутатите
Механизмът за следствие на основния прокурор влезе в дневния ред на депутатите

Народните представители ще прегледат промените в НПК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР