Депутатите приеха промени в Закона за политическите партии, които предвиждат

...
Депутатите приеха промени в Закона за политическите партии, които предвиждат
Коментари Харесай

Заради надвзетите субсидии депутатите промениха закон, но не поеха отговорност

Депутатите одобриха промени в Закона за политическите партии, които плануват раздадените дотации да се преизчисляват въз основата на действителните гласове , получени от съответните партии и обединения на парламентарните избори.
Надвзетите от партиите дотации ще се удържат от последващи заплащания към партиите.
Годишната държавна дотация на политическите партии и обединения за интервала от 26 май 2016 година до влизането в действие на закона ще се преизчисли, като понижението е за сметка на последващи траншове, а при дефицит или липса на последващи траншове ще се възвръща от съответната партия, плануват гласуваните текстове.
Така Народното събрание удостовери взетите на равнище парламентарна комисия решения.
Надвзетите пари по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов ще се приспадат от бъдещи доходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лева на глас за съответна партия.
За несъществуващите към този момент партии и обединения въпросът за издължаването стои открит.
Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 година насам, остават загадка . Ще се връщат надвзети дотации единствено от 2016 година насам, въпреки че Менда Стоянова съобщи, че не е правилно, че това се прави поради изтекла отминалост и поради това не се отива по-назад във времето.
Дали има нарушаване на закона и надлежно закононарушение ще реши Върховната касационна прокуратура, която беше сезирана от административната прокуратура след инспекция на изнесените от " Шоуто на Слави " данни за надвзетите средства. Според ВАП има " осъществени закононарушения от общ темперамент от чиновници на МФ ", а партиите незабавно би трябвало да върнат взетите допълнително милиони.
В персоналния си профил във Фейсбук Слави Трифонов пусна нови данни за партийната дотация, съгласно които се вижда, че казусът с надплащането ѝ не е единствено от последните 3 година В задочно писмо до някогашния финансов министър в първия кабинет " Борисов " - Симеон Дянков Трифонов написа: " През 2012 година ГЕРБ получават 23 925 000 лева партийна дотация. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 година, прави... 14 лв. и 25 стотинки! При законни тогава 12 лв. на глас.
Дебатите - чия е виновността за надвзетите дотации?

От Българска социалистическа партия са безапелационни, че отговорността за надвзетите пари е на ръководещите .
" Когато се разбра, че има проблем със дотациите, единствено прокуратурата реагира съответно . Това сподели националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков по време на дебатите по измененията.„ За следващ път Народното събрание схваща за проблем, като не беше сезирано от институции, а от медиите . И това е много показателно. Още по-показателен е методът, по който държавните органи и институциите реагират. Как реагираха като схванаха, че от 11 лева дотация по закон партиите и обединенията получават повече “, попита той и уточни, че Министерството на финансите незабавно се е оправдало, че виновността не е в него. ой уточни, че няма подозрение, че законодателят е желал да постанови по 11 лева на автентичен глас. „ Защо обаче се получава друга формула, която излиза над тези 11 лева? По думите на Менда Стоянова и Данаил Кирилов сякаш излиза наяве, че е било налице комплициране сред метода, по който се дефинира дотацията, и методът, по който се разпределят мандатите “, разяснява той. Зарков уточни, че неправилната процедура за разпределянето на дотациите обгръща интервала 2016 година до през днешния ден и изрече подозрение, че преди този момент очевидно е имало друга сходна процедура.
Управляващите настойчиво отхвърлиха да носят отговорност и упорстват, че казусът не е в метода, по който са ползвали закона.

Законово нарушаване няма. Ако има – то това по-скоро е техническа неточност, че от 2016 година не е изключвана частта от това квадратче. Това в действителност е техническа неучтивост “. Това сподели националният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите.  „ Има техническа неточност при изчисляването на действителните гласове за 44-ото Народно заседание – това е реалност, само че няма неточност в закона “, акцентира още веднъж тя. " Значи Българска социалистическа партия ни лук ял, ни лук мирисал, тъй като и те са получавали тази дотация ", сподели още тя. Стоянова уточни, че задачата на импортирания законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават дотация единствено и само за действителните гласове, дадени за тях. " Така няма да има разнообразни прочити от разнообразни институции и свободни електрони на текстовете на закона ", съобщи Стоянова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР