Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, с които

...
Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, с които
Коментари Харесай

Приеха промени в Закона за лечебните заведения, според БСП - предпоставка за корупционни практики

Депутатите одобриха промени в Закона за лечебните заведения, с които дават право на медицинските сестри, акушерки и рехабилитатори да основават нов вид лечебни заведения.
Ще могат да го вършат както като физически лица, по този начин и чрез регистрирани от тях юридически лица – еднолични търговци и еднолични търговски сдружения.
За да им дадат тази опция депутатите допълниха определението за лечебно заведение, записано в закона. По новата формулировка лечебните заведения могат да бъдат и „ организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори реализират независимо ” следните действия: даване на медицински и здравни грижи; реализиране на манипулации; промоция на здравето, предварителна защита и профилактика на заболяванията.
За първи път на законово равнище се регламентира лечебното заведение „ дневен стационар “. Става дума за тези действия по банкет, диагностика, лекуване и наблюдаване на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение.
Дискусии и рецензии
От левицата предизвестиха, че
„ Не си позволявайте по този метод да прекрачвате тази граница. Сега не е моментът по този метод да променяте Закона за лечебните заведения “, предизвести проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.
Със Закона за здравето се трансформира цялата философия на опазването на здравето в една ултрапогрешна посока, счита аленият народен представител. Според него се р. " Правим неща, които са безусловно немислими. Казвам го с цялата си отговорност на 38-40-годишен практикуващ доктор ", съобщи той.
„ Строго непозволена процедура, която е наказуема от закона и не се позволява на никое място в Европа, е несериозно да се предлага от трибуната на Народно събрание. Как едно лице с висше обучение ще слага абокат “, попита проф. Михайлов сътрудниците си в зала. Според него тези центрове, които ще се основават от сестри, подценяват лекаря, който не може да взе участие в основаването на такива заведения, а без него те не могат да работят.
". Каква е разликата сред това, което в този момент се предлага и приюта? Това попита депутатът от Българска социалистическа партия доцент Георги Йорданов.
" При приюта пациентът би трябвало да се хоспитализира. Сега ние даваме опция тези сестрински грижи или здравни грижи да се вършат извънболнично , т.е. пациентът си е у дома и се оказва на място здравната помощ. Мисля, че можеше просто да разтеглим обсега на лечебното заведение, наречено приют ", уточни доцент Йорданов.
„ Аз смятам, че законопроектът е извънредно значим. “, опонира му доцент Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Иванов не одобри рецензиите за смесването на първичната извънболнична здравна помощ и профилираната извънболнична в тъй наречените „ лечебни заведения за здравни грижи “ или лечебни бази.
Георги Йорданов попита з " Значи тези лечебни заведения могат да бъдат създавани от сестри, от рехабилитатори, а лекарят не може да взе участие в тяхното основаване при изискване, че той е неотменима част от тази активност, която се прави. Без неговите назначения това заведение просто не може да работи, а той не може да взе участие в основаването на тези заведения. Каква логичност имаме? ", сподели още доцент Михайлов.
Според него това е дискриминация за специалността . " Искам да попитам, защото в първата опция е тези лечебни заведения да бъдат основани от физически лица. Може би са като свободните специалности да бъдат на патент. Тук би трябвало да бъде ясно данъчното законодателство по отношение на това, което сътворяваме или ще създадем още веднъж недоносче? ", попита още доцент Йорданов.
Лекари и дентални лекари могат да основават групови практики, отговори доктор Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ. „ Сега сътворяваме опция за различен тип практики “, добави тя.
„ Аз изисквам, че лекарят може да учредява този вид заведения. Вие вършиме юридически буламач “, възрази ѝ социалистът Георги Йорданов.
Лекарите не могат да вършат рехабилитация “, репликира го доктор Дариткова и обясни, че с измененията се дава опция на тези експерти за независима процедура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР