Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената

...
Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената
Коментари Харесай

НС прие оставката на Валери Симеонов, Марияна Николова става вицепремиер

Депутатите одобриха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и утвърдиха препоръчаната за поста Марияна Николова. От 178 дали своят вот „ за” бяха 116, „ против” – 62, въздържали се нямаше.

От май до момента Николова е шеф на кабинета на Симеонов, владее френски и британски език.

Снимка: Ладислав Цветков

Като вицепремиер тя ще дава отговор за икономическата и демографската политика, откакто Симеонов подаде оставка в петък. Николова постави клетва незабавно откакто беше определена от Народното събрание.
Депутатите се изпокараха преди гласуването на оставката на Валери Симеонов От Българска социалистическа партия се оплакаха, че не са им дали думата
Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 3 часа. Стигна се до остра дискусия, взаимни обвинявания и процедурни боричкания.
Официално: Марияна Николова е препоръчана за вицепремиер Гласуването на нейното предопределение е първа точка за Народното събрание на следващия ден
Депутатите минаха през поименна инспекция, изпълнена напрегнато отмора и обновяване на дебатите.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът Бойко Борисов не участва в залата и решението за лични промени в Министерския съвет беше показано от втория вицепремиер от квотата на Патриотите – Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов пък дойде в Народното събрание, само че беше в един от кабинетите.

В залата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова укори председателстващия съвещанието Емил Христов от ГЕРБ, че не ѝ е дал думата и го предизвести да не не помни какво се е случило с Димитър Главчев като ръководител на Народно събрание. От ГЕРБ обаче твърдяха, от левицата са вдигнали ръка за изявления, откакто дебатите са били закрити.

Снимка: Ладислав Цветков

След отмора и Председателски съвет в последна сметка разискванията бяха обновени. В продължението Нинова съобщи, че ръководещото болшинство е изтрило думата „ морал” от българския език. „ Вицепремиер, върху който тежат подозрения за търговия с българско поданство, е пристигнал да показа оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, посочи тя. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, разяснява Нинова. Според нея изходът е оставка на цялото държавно управление и предварителни парламентарни избори.

„ Няма да подадем оставка, тъй като с „ Обединени патриоти” сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели”, отговори на рецензиите Тома Биков от ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи попита ръководещите дали са удовлетворени от ръководството. Виждам, че на премиера към този момент му е неловко да пристигна и да седне тук, до вас господин Каракачанов, разяснява той и отново уточни, че Патриотите дърпат ГЕРБ надълбоко надолу. Според Аталай Борисов би трябвало да каже за какво на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, поставя неговия шеф на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на Оперативна програма.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че Валери Симеонов поради думите си е понесъл своята отговорност посредством подадената оставка. Цветанов не отхвърли, че с Оперативна програма имат разлики, както и моменти, когато страстта надвива, само че обединението следва своята управническа стратегия. ГЕРБ и Оперативна програма не са основали нито един олигарх, заявява още той.

Снимка: Ладислав Цветков

Каракачанов посочи, че през днешния ден не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов – Марияна Николова. Целта на този спектакъл е не да се разиска кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, в случай че бъде утвърден, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки страната, разяснява вицепремиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Очаква се Валери Симеонов да се върне в Народното събрание, което значи, че Миглена Александрова от „ Атака” би трябвало да освободи мястото. Това ще докара до преразпределение на силите в Обединените патриоти по този начин – 7 за „ Атака”, 9 за НФСБ и 11 за Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР