Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, с

...
Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, с
Коментари Харесай

Върнаха правото на миньорите за ранно пенсиониране

Депутатите одобриха дефинитивно измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се възстановява правото на миньорите за ранно пенсиониране при разпродажба на мина или съкращения. Миньорите ще могат още веднъж да се пенсионират на 45 година и 4 месеца.

От тази година в кодекса бе влязла поправка, която премахваше тази опция при закриване на рудник. Омбудсманът Мая Манолова се застъпи за пострадалите като изготви нови промени, които да върнат правата на миньорите. 

С новите промени ранното пенсиониране ще е допустимо при изискване, че служащият има и общ брой от застрахователен стаж и възраст 90, от които 10 година застрахователен стаж, положен при изискванията на член 104, алинея 3.

" Получихме поддръжка от всички партии за справедливата ни идея. Това, което искахме се случи ", бяха думите на бившия миньор от мини „ Бобов дол “ Кирил Минев.

“Това трябваше да се случи през днешния ден. Когато желаят да работят за хората, инатитуциите съумяват. Това е един добър образец за работа на омбудсмана с Народното събрание. Една голяма неправда одеве беше поправена ”, сподели Мая Манолова.

Очаква се поправките да обиден 80 души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР