Депутатите приеха окончателно промените в антикорупционния закон, които се отнасят

...
Депутатите приеха окончателно промените в антикорупционния закон, които се отнасят
Коментари Харесай

Окончателно: Ще се отнема имущество и при прекратено наказателно производство

Депутатите одобриха дефинитивно измененията в антикорупционния закон, които се отнасят до гражданската конфискация.
Гражданските каузи за лишаване на имущество на лица могат да не престават даже при прекъснато наказателно произвеждане против тях. Това решение на народните представители беше записано в закона, с цел да обори тълкувателно решение на Върховен касационен съд, съгласно което не може да се търси сметка за имуществото на оправдани по наказателни каузи.
Днес съществени съперници на поправките бяха от Българска социалистическа партия. Според левицата текстът е срам за конституционния ред.
Красимир Янков разяснява, че КПКОНПИ е превърната в инструмент за реквизиция на лица, неуместни на системата.
Предложенията са позор за всяка правна професионална общественост, отвод от правова страна, поддържа го сътрудника му Валери Жаблянов, представен от Българска телеграфна агенция. Според него поправката значи човек, който е разгласен за почтен от съда, да продължава да търпи наказания, да продължи произвеждане, което да му постанова наказания.
ГЕРБ се отхвърли от законодателната самодейност за „ безконечната гражданска конфискация”. С дефинитивно гласуваните промени в Антикорупционния закон ръководещите отдръпнаха предлагането си исковете за конфискация да могат да се внасят и откакто е изминал срокът на инспекцията.
В окончателния вид се отдръпна и предлагането на ГЕРБ измененията в антикорупционния закон да влязат в действие със задна дата, с което няма да има назад деяние на закона, заяви БНР.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР