Депутатите приеха окончателно изцяло новия Закон за защита на търговската

...
Депутатите приеха окончателно изцяло новия Закон за защита на търговската
Коментари Харесай

Приеха нов закон за защита на търговската тайна

Депутатите одобриха дефинитивно напълно новия Закон за отбрана на комерсиалната загадка, имащ за цел да обезпечи нейната правна протекция в сходство с условията на европейското законодателство, съобщи БГНЕС. Вносителите от Министерски съвет се надяват с него да се обезпечи юридическа отбрана на комерсиалните секрети и всякакво ноу-хау от нелегално придобиване, потребление и откриване.

Като разбиране комерсиалната загадка и до момента съществуваше в българското законодателство, само че не се считаше за интелектуална благосъстоятелност и не беше предпазена като такава. Така неналичието на единно определение постоянно водеше до размивания сред обособените нормативни актове, до погрешно използване на законови разпореждания и до непоследователна правосъдна процедура. В настоящите до неотдавна текстове нямаше и специфични правила за отсъждане на компенсации за нарушение на търговски секрети.

В новия закон се дават избрания за понятията комерсиална загадка, собственик на комерсиална загадка, извършител и стоки-предмет на нарушаване. Регламентират се и производството и ограниченията за отбрана на комерсиална загадка по правосъден път. Целта е основаването на гаранции, че конкурентоспособността на българския бизнес е съответно предпазена, което следва да докара до възстановяване на средата за развиване и потребление на нововъведения и трансфер на познания в границите на целия вътрешен пазар на Европейски Съюз. Вносителите показват очакване законопроектът да докара до повишаване на нововъведенията и облагите за предприятията, както и до доста понижаване на разноските за отбрана на комерсиалните секрети и увеличение на тласъците за бизнеса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР