Депутатите приеха без дебати промените в Закона за енергетиката, които

...
Депутатите приеха без дебати промените в Закона за енергетиката, които
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха създаването на независима газова борса

Депутатите одобриха без диспути измененията в Закона за енергетиката, които целят либерализация на пазара на природен газ и основаването на самостоятелна газова борса.

Приетите на второ четене промени дават опция за плавното и последователно прекосяване от пазар с контролирани цени към по-свободен режим. Добивните предприятия, търговците и потребителите ще могат да подписват покупко-продажби при ясни правила на обективна цена. Цената на природния газ за огромните икономически консуматори към този момент няма предстои на установяване от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, а ще се купуват единствено по свободни цени.

През юни енергийният министър Теменужка Петкова изрази поддръжката на енергийното министерство за тези промени. Чуха се изявления, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ, само че няма по какъв начин да се либерализира пазарът, в случай, че имаме един снабдител на природен газ, изясни тя и добави, че, в случай че имаме няколко разнообразни източника, тогава ще имаме и пазар, и конкуренция. Този миг съгласно нея е назрял в този момент. Сега се основават условия да имаме опция за доставка на природен газ от разнообразни източници, и би трябвало да имаме опция и борса, на която този природен газ да бъде търгуван, уточни тя.

До края на годината КЕВР би трябвало да организира процедура за одобряване на цената, по която публичният снабдител „ Булгартрансгаз” ще продава природен газ през 2020 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР