Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от

...
Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от
Коментари Харесай

Депутатите извадиха Следствието от прокуратурата

Депутатите одобриха Националната следствена работа (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението бе направено от парламентарната група на " Възраждане " сред първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, с вносител Министерски съвет.

В предлагането на " Възраждане " се планува още Окръжните следствени служби да се основат във всеки административен център на област на територията на България, а за София - и следствена работа София-град. Следователите към следствените отдели да се управляват методически от шефа на Националната следствена работа, гласят още предложенията на групировката на Костадин Костадинов.

Изказване направи някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител от обединението ПП/ДБ Бойко Рашков, който приема предлагането на " Възраждане " Националната следствена работа да се отдели от системата на прокуратурата.

Със сливането на следствените органи с прокуратурата, през 2009 година, се направило следствено-прокурорска руска система. Тази прокуратура не сподели, че това е било положително решение като резултат и по тази причина се постанова да се върнем към едно предходно решение, което е по-добро и в подтекста на някои от главните правила на Конституцията - правилото на независимостта, изясни Рашков.

Не единствено съдиите и прокурорите, а и следователите би трябвало да бъдат самостоятелни, настоя Рашков.

Той има опасения обаче, че, в случай че тези промени в Закона за правосъдната власт се одобряват биха били противоконституционни. Следствените органи би трябвало да бъда обособени от прокуратурата, безапелационен бе Рашков, който по съвест ще поддържа предлагането на групировката на Костадин Костадинов.

Рашков насочи обаче и едно предизвестие - че не се прави цялостна правосъдна промяна, а на парче. Трябва да се уредят връзките сред наблюдаващия прокурор и проверяващите органи, които и да са те посредством нови промени в Наказателно-процесуалния кодекс, уточни Бойко Рашков.

Депутатите одобриха съдиите, прокурорите и следователите да имат обособени кодекси за държание. Промените са част от второто гласоподаване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, с вносител Министерски съвет в Народното събрание.

Промените в Закон за съдебната власт на Министерски съвет целят в едномесечен период от влизането в действие на закона, съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да приема Кодекс за етично държание на българските съдии, а прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да приема Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи.

Съответните колегии внасят кодексите за утвърждение от пленума на Висшия правосъден съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР