Депутатите приеха на второ четене законопроект за социалните услуги, според

...
Депутатите приеха на второ четене законопроект за социалните услуги, според
Коментари Харесай

Създават Агенция за качеството на социалните услуги

Депутатите одобриха на второ четене законопроект за обществените услуги, съгласно който ще бъде основана Агенция за качеството на обществените услуги към министъра на труда и обществената политика.

Агенцията ще реализира надзор и мониторинг на даването на обществените услуги и ще лицензира частните снабдители на обществени услуги.

До момента в България има 1322 обществени услуги, като общият им потенциал е над 35 000 места. 630 от тях са обществени услуга за деца, а 692 за пълнолетни лица, посочи общественият министър и добави, че Законът за обществените услуги съставлява сериозна промяна в този бранш.

Потребителите на обществените услуги са значителен брой и се нуждаят, реализирането на съществени права, възстановяване качеството на живот и да се облекчи достъпът им до обществени услуги.

Предвижда се заместваща грижа и поддръжката на лица, полагащи неофициална грижа. Заместващата грижа е за да се обезпечи на лицата краткотрайна отмора, отдих и отмора до 30 календарни дни. Неформалната грижа е за поддръжка за родители, когато те персонално са избрали да поставят грижата.

В законопроекта се планува и основаване на национални карти за обществени услуги и на процедура се поема ангажимент от страната за основаване на обществена поддръжка в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР