Депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон, с

...
Депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон, с
Коментари Харесай

Окончателно! НС прие промените във Валутния закон на второ четене

Депутатите одобриха на второ четене измененията във Валутния закон, с които се променя Законът за Българската национална банка. Текстовете гласят, че считано от датата на присъединяване на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лв. към еврото към този момент няма да е закрепен и ще предстои на договаряния с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Законодателната смяна е техническа, обвързвана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и наложително изискване за влизане на страната ни в ERM II, настоя финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки това Народното събрание задължи със особено решение финансовия министър и шефа на Българска народна банка да пазят сегашния курс – 1.95583 лева за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при договарянията за присъединението на България към общата европейска валута. Ако се окаже, че курсът би трябвало да бъде изменен, тогава страната ще се откаже от приемането на еврото.

С гласуваните през днешния ден промени страната ни просто извършва процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз би трябвало да мине, с цел да одобри единната европейска валута.

Окончателните промени във Валутния закон плануват още митническите чиновници да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по длъжностен път информация за длъжници на страната. Те, от своя страна, няма да могат да напущат страната с повече от 30 хиляди лв. в себе си.

Друга смяна във Валутния закон планува и спомагателна санкция за лицата, които не заявяват изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказване е 1/5 от цената на металите.
При 127 дали своят вот депутати в зала, 91 поддържаха измененията във Валутния закон, 36 бяха срещу, като нито един не се въздържа. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР