Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита
Коментари Харесай

От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за отбрана от шума в околната среда, целящи ограничението на нездравословното му влияние върху хората. Един от новите текстове планува строги забрани за каквото и да било генериране на звук в интервала от 23.00 до 08.00 часа, както и от 14.00 до 16.00 часа всеки ден, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

„ Този закон е извънредно нужен, значим и настоящ предвид на отчетите на Световната здравна организация и повишените условия на Европейска комисия във връзка с спазването на нормите за възможни равнища на шума “, изясни водачът на НФСБ и народен представител от „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов.

Още като вицепремиер той най-вече настояваше за измененията и даже стана прочут с акциите си срещу шума от заведенията по Черноморието.

Промените в закона плануват и солени санкции за нарушителите – от 500 до 1 000 лв. ще бъде санкцията за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 3 000 до 6 000 лв.. При наново нарушаване обаче размерът скача фрапантно, като имуществената глоба за физическите лица става от 2 000 до 6 000 лв., а за юридическите – от 5 000 до 12 000 лв..

„ Гордея се, че това е един от дребното закони за шума, признати в Европейския съюз. Смятам, че с нормите, които вкарваме, способстваме доста за превръщането на България в държава-флагман в битката против това нездравословно събитие “, съобщи Симеонов.

За посочените интервали се вкарва и експлицитна възбрана се вкарва и за строителството, в случай че не е регламентирано в специфична разпоредба на съответния общински съвет.

Контролът в интервала на цялостна възбрана за повдигане на звук се разпорежда на органите на Министерство на вътрешните работи.

„ Това прави законът настоящ, банален и ефикасен. До момента контролът върху равнищата на шума се разпореждаше върху 6 министерства, плюс общините. Както е казано – доста баби, хилаво бебе. Всеки прехвърляше отговорността на другия и България беше царството на шумовата безредица. На това нещо ще бъде поставена точка “, добави още Валери Симеонов.

Недоволни от по този начин гласуваните промени останаха от Българска социалистическа партия. Според депутата Христо Проданов опозицията поддържа строгите регламенти против шума в околната среда, само че актуалните ограничения са повърхностни.

„ И в до момента настоящата норматива задоволително ясно е написано какъв би трябвало да е шумът, от какъв брой до какъв брой часа и всичко останало. Ние направихме няколко смислени оферти, които не бяха признати от Народното събрание. Едно от тях беше за понижаване на диапазона, в който възбраната важи – от 24.00 до 08.00 часа “, изясни той. Според него 8 часа са изцяло задоволителни на човек да се наспи и отпочине, а у нас има доста сезонни заведения, които образуват облагата си единствено в съответни интервали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР