Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за забрана

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за забрана
Коментари Харесай

Приеха на второ четене промените в Закона за забрана на химическото оръжие

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за възбрана на химическото оръжие и надзор на токсичните химически субстанции и техните прекурсори. Според претекстовете на вносителите, задачата на измененията е да бъдат допълнени в този момент съществуващите разпореждания за експорт, импорт и трансфер на химически субстанции и техните прекурсори.

С измененията в текстовете се уточни работата на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система.

По време на дебата от левицата възразиха против измененията в преходните и заключителните разпореждания, с които се регламентира работата на Междуведомствената комисия за импорт и експорт и търговия на артикули с двойна приложимост.

Според признатите текстове, с изключение на министъра на стопанската система, уверение за лицензиране на сходна активност може да издава и министърът на защитата. Въвежда се обвързване с писмо военният министър да уведомява министъра на стопанската система за издаденото уверение.

Кольо Милев от "БСП за България " съобщи, че не може да поддържа сходни промени. Той попита болшинството дали се отхвърляме от поправки в Авиоремонтен цех "Авионамс " АД и сложи въпроса за какво министърът на стопанската система да не се подписва в удостоверенията за приложимост на части и произведения с двойна приложимост.

Колегата му Николай Цонков съобщи, че още един път в един закон в преходните и заключителните разпореждания се вършат препратки и промени в други закони, които регламентират значими действия в областта на търговията на артикули с двойна приложимост. Според Цонков измененията, с които се дава право на Министерство на защитата да играе някаква роля в този развой по издаване на удостоверения за артикули с двойна приложимост, се вършат във връзка съответен проблем - договорката за ремонта на самолетите Су-25.

"Защо се постанова една избрана процедура, която работи от години да бъде променяна поради съответен проблем? " попита Цонков. Той напомни думите на министър-председателя Бойко Борисов във връзка придобиването на "Авионамс " АД, че там където изхвърчат и кацат нашите бойни самолети, е разумно да бъдат и ремонтирани. "Създаваме един казус единствено с цел да решим един проблем със самолетите ", сподели той във връзка гласуваните пълномощия на министъра на защитата.

Цонков подсети, че казусът с издаването на удостоверения за ремонта на Су-25 касае и европейски регламенти и засяга мнение на Министерство на външните работи, съгласно което има ембарго за артикули с двойна приложимост, наложено от Европейски Съюз на Беларус. Александър Сабанов от "Обединени патриоти " отговори, че няма разнобой сред двете министерства - Министерство на стопанската система и Министерство на защитата. Той изясни, че текстовете са съгласувани в работна група и няма проблем. "Има контракти въпреки всичко ", сподели още той.

Цонков отговори, че явно държавното управление бяга от отговорност и е некомпетентно да реши един съответен проблем. "МС не мисли за българската отбранителна промишленост, вместо да натоварим един български цех, ние търсим метод по какъв начин да натоварим в тази ситуация един беларуски цех ", съобщи депутатът във връзка договорката за ремонт на самолетите Су-25.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също възрази като уточни, че за подред път се сблъскваме с двойните стандарти, които се ползват от управлението на Народно събрание и от болшинството. Според него е явно, че предложенията, които са направени, опонират на признатия на първо четене закон. "Хубаво е да напомня, че той се състои в промени на санкциите. Какво общо имат промените в лицензионния режим? ", попита Цонев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР