Депутатите приеха на второ четене промените, регламентиращи вноса на работна

...
Депутатите приеха на второ четене промените, регламентиращи вноса на работна
Коментари Харесай

С правилата за внос на работна ръка се торпилира социалният диалог, скочиха синдикати

Депутатите одобриха на второ четене измененията, регламентиращи вноса на работна ръка . На съвещание на отрасловата парламентарна комисия по въпросите на труда и демографската политика одобриха дефинитивно противоречивите от позиция на синдикатите промени, регламентиращи вноса на работна ръка от трети страни, както и на висококвалифицирани служащи.

Двата синдиката - Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда " Подкрепа " оповестиха с преднамерено мнение, че не поддържат препоръчаните промени.

 70% са срещу облекчено наемане на служащи от страни отвън Европейски Съюз
70% са срещу облекчено наемане на служащи от страни отвън Европейски Съюз

Според представително изследване на " Алфа Рисърч " …

По време на дебата в зала Ваня Григорова упрекна вицепремиера Валери Симеонов, че държавното управление прокарва ползите на бизнеса и че " торпилира " обществения разговор. С измененията се вкарва задължението работодателите да афишират свободните работни места, за които търсят служащи в Бюрата по труда и се отстранява прагът от 10% квота за импорт на служащи от трети страни.

През седмицата президентът на КНСБ Пламен Димитров дефинира това желание като опасност за националната сигурност. Ваня Григорова уточни по време на съвещанието, че няма никакви данни за пазара на труда, които да постановат това нарастване. Тя уточни, че за дребните и междинни предприятия, съставляващи 90% от стопанската система на страната - прагът се усилва на 35%, което на процедура прави вносът на работна ръка - общоприета норма. Спор породи и във връзка с отпадането на по този начин наречения пазарен тест. Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България съобщи, че няма подобен шеф, който да избра да наеме непознат служащ и да му заплаща квартира и да обезпечава фамилията му тук, в случай че откри българин за тази работа. Той напомни, че на 100 напускащи стопанската система влизат едвам 63-ма, от които половината със приблизително обучение, като се прибави и емиграцията от 4000 души - ножицата се затваря и няма дружество в България, което да няма проблеми с работната ръка. Председателят на Българска комерсиално промишлена палата Цветан Симеонов разяснява, че с цел да се осъществят японските вложения, да вземем за пример контрактувани при визитата при Бойко Борисов, е належащо да бъдат обезпечени фрагменти. Велев добави, че в европейските наставления няма ограничавания за вноса на работна мощ.

 Работодателите желаят отпадане на рестриктивните мерки за наемане на служащи от трети страни
Работодателите желаят отпадане на рестриктивните мерки за наемане на служащи от трети страни

Има дефицит на близо половин милион служащи

Така в една Германия - 17% от служащите са чужденци - жители на трети страни, тъй като и там няма кой да работи. Той даде за образец цели предприятия в Румъния, Чехия, Словения, в които всички наети са чужденци. В края Велев цитира доайена на КТ " Подкрепа " доктор Константин Тренчев: " Един народ, в случай че е решил да се самоубие, няма кой да му попречи " и настоя, че в случай че измененията не бъдат признати - ще се случи точно това. Представителите на работодателските организации бяха безапелационни, че всеки би предпочел българския служащ пред вноса на непознатия, тъй като едното е стопански по-неизгодно и това е същинският пазарен тест.

Същата теза застъпи и вицепремиерът Валери Симеонов. Той опроверга изказванията на синдикатите, че въпросните оферти не са обсъждани по време на съвещания на Националния съвет за тристранно съдействие и съобщи, че това изрично не е правилно и техните подписи стоят под протоколите от разискванията. Той бе безапелационен, че компании отхвърлят поръчки от чужбина точно поради неналичието на задоволително и квалифицирана работна ръка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР