Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за електронното

...
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за електронното
Коментари Харесай

Депутатите приеха на второ четене промени в Законa за електронното управление

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за електронното гласоподаване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Законопроектът цели да обезпечи успеваемост и сигурност при даването на електронните административни услуги на жителите и организациите поради признатите промени и допълнения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Това е първият от трите процесуални кодекса, въвеждащ нормативни условия за електронно заявяване на административни услуги, връчване на документи по електронен път на жители и организации и вътрешен продан на електронни документи сред административните органи. Основна цел на предлаганите промени в Закона за електронното ръководство е да се обезпечи създаването, внедряването и надграждането на нужните осведомителни запаси на електронното ръководство при съблюдаване на условията за мрежова и осведомителна сигурност и оперативна съгласуемост, както и използване на резистентен модел за дълготрайното им ръководство и поддръжка. За реализиране на посочените цели се вкарват промени и допълнения в съответните разпореждания на Закона.

Чрез първата група от промени и допълнения се уголемява обсегът на субектите на Закона с включването на органите на правосъдната власт. Съгласно настоящо решение на Министерския съвет № 163 от 21 март 2014 година електронното правораздаване е включено като един от секторите на е-управление. Съответно е създадена и се ползва Стратегия за въвеждане на електронно ръководство и електронно правораздаване в бранш „ Правосъдие “ 2014-2020 година с Пътна карта за нейното осъществяване. Органите на правосъдната власт ще реализират взаимоотношение с органите на законодателната и изпълнителната власт, в това число по електронен път, за всестранна и цялостна отбрана правата на жителите и юридическите лица и осъществяване на наказателната политика на страната. Измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) от 2016 и 2018 година вкарват редица текстове, свързани с електронното правораздаване, по-конкретно с обмена на електронни документи, удостоверителни изказвания и процесуални дейности в електронна форма.

С втората група промени се реализира гаранция, че жителите и организациите, консуматори на електронни административни услуги, ще разполагат със сигурен, благонадежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги.

С признатите промени в Административнопроцесуален кодекс (нов член 18а. Съобщения) се регламентира опцията жителите и организациите да подават заявки и претенции за иницииране на административното произвеждане и даване на административни услуги посредством Информационната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги, поддържана от Държавна организация „ Електронно ръководство “. В тази връзка уредбата в Закона за електронното ръководство се синхронизира с признатите промени в Административнопроцесуален кодекс. Включването на осведомителната система за несъмнено електронно връчване като нормативно регламентиран метод за изпращане на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги ще сътвори причина всички административни услуги да бъдат заявявани по електронен път.

Третата група промени и допълнения се отнасят до пълномощията на ръководителя на Държавна организация „ Електронно ръководство “. Те целят гарантиране на осъществяването на Стратегията за развиване на електронното ръководство в Република България, използването на архитектури по области на политики и бюджетен надзор върху разноските за е-управление и ИКТ. Освен пълномощията за разглеждане на тъжби ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство “ ще прави наблюдаване и инспекции за сходството на интернет страниците и мобилните приложения. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР