Депутатите приеха на второ четене бюджета на Здравната каса за

...
Депутатите приеха на второ четене бюджета на Здравната каса за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК, приеха мораториума за нови лекарства

Депутатите одобриха на второ четене бюджета на Здравната каса за 2018 г. 

Бюджетът на НЗОК беше приет със 103 гласа „ за “, 66 „ срещу “ и 7 – „ въздържал се “.

Депутатите одобриха и противоречивото предложение НЗОК да не заплаща нови медикаменти, да не подписва контракти с нови лечебни заведения и контракти за нови клинични пътеки и отделения през 2018 година

Срещу смяната се оповестиха депутатите от опозицията, а пациенти излязоха на митинг. Мораториумът за медикаментите визира 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за възнаграждение от Касата. Това ще засегне тежко заболели пациенти. 

Очаква се от въвеждането на мораториума да бъдат спестени към 25 млн. лв.. 

По-рано през днешния ден пък омбудсманът Мая Манолова разгласи, че ще в случай че предлагането бъде признато, ще сезира Конституционния съд. 

В рамките на дебата стана ясно, че съгласно ГЕРБ концепцията на мораториума е да се завоюва време, с цел да се прокарат нови промени, с които метода на възнаграждение на терапиите да се промени - да се заплаща не за обособени медикаменти, а за лечебен резултат.

Такова пояснение даде ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Тя акцентира, че с налагането на мораториума ще се подсигурява по-ефективно консумиране на бюджета за медикаменти.

Мораториумът за откриване на нови действия в лечебните заведения беше леко омекотен, като той няма да визира дребните обитаеми места, където съответните услуги не се оферират.

От опозицията оповестиха, че приемането на мораториума е самопризнание за беззащитност от страна на ръководещите. 

Бюджетът на НЗОК за следващата година ще е 3,8 милиарда лв.. Касата получава с 400 млн. лв. повече спрямо тази година, като съвсем цялата сума ще отиде за болнична помощ. 

Парите за извънболнична помощ бяха увеличени с 27 млн. лв., като те идват от запаса на НЗОК. Предложението беше разисквано по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и ръководителя на здравната комисия Даниела Дариткова, като сред първото и второто четене беше импортирано в Народното събрание. 

Средствата за първична извънболнична помощ за догодина се усилват със 7 млн. лв., парите за профилирана извънболнична помощ - със 7 млн. лв.., с 3 млн. лева. ще е по-голям бюджетът за медикодиагностичните действия и с 10 млн. лева - този за стоматологична активност.

Заради тази смяна запасът на Касата ще стане едвам 87 млн. лв. - едвам към 3% от бюджета при запас до тази година в размер на 10% от бюджета на НЗОК. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР