Депутатите приеха на първо четене Закона за устройство на Черноморското

...
Депутатите приеха на първо четене Закона за устройство на Черноморското
Коментари Харесай

Сглобката защити дюните

Депутатите одобриха на първо четене Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който цели опазване на черноморското крайбрежие в неговия достоверен тип, обезпечаване на опция за несмущаван всеобщ достъп до естествените забележителности и морския бряг, както и първа стъпка в посока преустановяване на случаите с презастрояване.

В обсега на законопроекта е планувано да се спрат опциите за осъществяване на утвърдени и влезнали в действие общи и устройствени проекти, които са позволени за използване в отклоняване от този закон и предвиждащи застрояване в непосредствена непосредственост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Друга цел, която е заложена, е привеждане на устройствените проекти с предвижданията на този закон.

Със законопроекта се предлага и завишаване на глобите при слагане на преместваеми обекти или уреди на територията на морския плаж, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това.

Друго изменение в законопроекта е по отношение на слагането на преместваеми обекти и уреди на територията на морските плажове, в това число употребената спомагателна комерсиална повърхност и на територията на националните курорти, като се предлага разрешението от основния проектант на общината въз основа на скица, утвърдена, вместо от министъра на туризма, от министъра на районното развиване и благоустройство.

С плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предлага и спомагателна отбрана на дюните, отвън случаите, когато те се намират на територията отвън обсега на предпазена територия, както и отбрана на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи акцентира, че към този момент е позволено презастрояване на Черноморието ни. Трябва да подходим по този начин, че да се откри баланс, настоя националният представител. За Тошко Йорданов този законопроект е доказателство по какъв начин работи сглобката. Този закон е изработен за Кирил Петков, сподели той, като съгласно него, съпредседателят на Политическа партия считал плаж Корал за негова благосъстоятелност. Презастрояването на Черноморието е непоносимо, регистрира още депутатът от Има Такъв Народ.

За Петър Петров от " Възраждане " полемиката е цялостна говорилня. Аман, отсече той. Голяма част от морските ни общини нямат общи устройствени проекти, сподели и Станислав Анастасов, ръководител на комисията по околна среда. Не се вижда слона на плажа, акцентира Петър Петров от " Възраждане ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР