Депутатите приеха на първо четене Закона за съсловните организации на

...
Депутатите приеха на първо четене Закона за съсловните организации на
Коментари Харесай

Медсестри, фелдшери и акушерки ще имат съсловна организация, скоро

Депутатите одобриха на първо четене Закона за съсловните организации на медицинските сестри и експертите по здравни грижи. Този закон урежда устройството, организацията и активността на съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, изискванията за практикуване на специалностите им, както и за поддържането на професионалния им указател.

Упражняването на специалностите " здравна сестра " и " акушерка " се реализира от лица, които са приключили висши медицински учебни заведения и имат съответната професионална подготовка, удостоверена с тапия за добито висше обучение на образователно-квалификационна степен " бакалавър " и са вписани в регистъра на съсловната организация. При практикуване на специалността си здравната сестра реализира диагностика на потребностите, промотивни, профилактични, клинични и рехабилитационни здравни грижи в сходство с професионалните й пълномощия.

Създава се съсловна организация на експертите по здравни грижи и фелдшерите. Ще се води указател на експертите по здравни грижи и ще се управлява квалификацията им. Без диспути законопроектът мина през пленарна зала.
 Няма указател на лекарските асистенти
Няма указател на лекарските асистенти

60% от експертите в незабавната помощ работят без надзор от държавата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР