Депутатите приеха на първо четене Закона за генетично модифицирани организми.

...
Депутатите приеха на първо четене Закона за генетично модифицирани организми.
Коментари Харесай

През Закона за ГМО регламентират обезщетенията за щети от мечка и корморан

Депутатите одобриха на първо четене Закона за генетично модифицирани организми. Законопроектът е създаден за да се приведе националното законодателство в сходство с настъпилите промени в европейско законодателство в региона на генетично модифицирани организми (ГМО). За гласоподаваха 109 депутати, 16 - срещу,12 бяха въздържал се.

С предлаганите промени в законопроекта се актуализират правилата за осъществяване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве при освобождението им в околната среда и стартирането им на пазара, в сходство с научния и механически напредък. Предложените промени касаят методологията за осъществяване на оценка на риска, като в нея се разказват общите и характерните съображения, които следва да се регистрират при осъществяването на оценката, а точно: плануваните и непредвидените промени, произлизащи от генетичните модификации; вероятните дълготрайни неподходящи последствия и кумулативни дълготрайни неподходящи последствия, които могат да настъпят при освобождение на ГМО в околната среда; характерните особености при ГМО, които носят голям брой модификации, и качеството на данните, на които се базира оценката.

С измененията се вършат и промени в терминологията. Изменят се и условията във връзка с формулирането на заключенията от оценката по отношение на характерните области на риск при генетично модифицирани висши растения. Друга смяна, която се прави, е включването в обсега на закона и на работата с генетично модифицирани микроорганизми в следени условия и в случаите, когато тя не съставлява риск за околната среда и човешкото здраве.
 Ветеринари издавали незаконни документи за преместване на животни отвън България
Ветеринари издавали незаконни документи за преместване на животни отвън България

БАБХ упорстват за разработване на механизми за надзор

Проектът включва и смяна в Закона за лова и запазване на дивеча, с която се дава опция на министъра на околната среда и водите да издаде разпоредба, с която се дефинират наличието , редът, процесът и документите, нужни за констатиране и погашение на компенсациите за нанесените вреди от кафява мечка и корморан.

От " Възраждане " пък не се съгласиха, че измененията за компенсациите за вреди от мечки и корморан са залегнали в този закон , а няма мнение на земеделската парламентарна комисия. Младен Шишков от ГЕРБ също изрази песимизъм за мястото на тези текстове в този закон. Излезте и кажете на хората, че мечките ще им ядат добитъка, репликира ръководителят на комисията по околна среда Манол Генов. Изнасилвате закона, отговори водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

По време на дебата заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов пое управлението на съвещанието, което стана мотив ГЕРБ още веднъж да му изискат оставката. Опозицията му е ядосана от предходната седмицата и от сутринта се събират подписи за искане на оставката му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР