Депутатите приеха на първо четене с пълен консенсус законопроектите за

...
Депутатите приеха на първо четене с пълен консенсус законопроектите за
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законите за хората с увреждания и личната помощ

Депутатите одобриха на първо четене с цялостен консенсус законопроектите за персоналната помощ, касаещи хората с увреждания.

Става дума за новия закон за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ.

Законопроектите са с вносители Българска социалистическа партия и „ Воля “. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят изискванията и да приключват договорите.

По първия законопроект, депутатите гласоподаваха със 129 гласа " за ", а по втория - 131 гласа " за " и един " въздържал се ".

Личната помощ да се дава въз основа на самостоятелна оценка на потребностите. За задачата ще бъде нужен запас в размер на над 105 млн. лв..

Асистент може да е повече от един човек. Ползвател на персонална помощ е човек, който има такива увреждания, че те лимитират качествата му да се обслужва самичък в всекидневието си.

Отговорен орган за персоналната помощ е Агенцията за обществено подкрепяне или така наречен нова Агенция за правата на хората с увреждания. Директорът ѝ възнамерява и разпределя нужните средства.

В законопроекта няма предели във връзка с персоналната помощ, само че в проекта на деяние, подписан от финансовия и от обществения министър, е заложено обсегът на хората да се редуцира за 2019 година на база ТЕЛК. Това обгръща хората с над 90 на 100 с непозната помощ и децата над 50 на 100 с непозната помощ, както и децата над 90 на 100 без непозната помощ; а часовете - до 168 часа. Така финансово се смята, че ще може да се обезпечи персонална помощ за 2019 година за 86 000 души.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР