Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за акцизите

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за акцизите
Коментари Харесай

На първо четене: Увеличиха акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища, с който се подвигат акцизите освен на бездимите цигари, само че и на наливната бира. 

Законопроектът е препоръчан от ръководителя на парламентарната комисия по финанси Стоянова и беше признат със 101 гласа за (ГЕРБ, " Обединените патриоти " и " Воля " ) и 63 срещу (БСП и ДПС).

Текстовете, които бяха признати през днешния ден, ще претърпят промени преди окончателното им приемане. Първоначалния законопроект се планува „ нагреваемите тютюневи произведения “, по-известни като бездимни цигари, да се таксуват с данък, еднакъв на този на цигарите. След острата реакция против предлагането и намесата на премиера Бойко Борисов, който даже посика проектът да бъде изтеглен, само че това не стана, болшинството в Народното събрание се споразумя ставката да не се усилва толкоз доста. Между двете четения това ще се промени и акцизът на тези цигари няма да е 100%, а 40% на останалите.

Мотивът за нарастването е, че по този начин ще влязат нови средства в бюджета. По време на дебатите от Движение за права и свободи решението за смяна в акцизите в средата на годината, а не в края й, когато се приема дюджета за следващата година. Социалистите пък дефинират измененията като лобистки.

В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0,93 лева, а с нарастване с 40% ще стане 1,43 лева Първоначалното предложение предвиждаше акцизът да бъде 3,54 лева за кутия. 

По време на разискванията в главен спор се трансформира това дали бездимните цигари са по-малко нездравословни от елементарните или не. 

" Няма да се спирам на здравния аспект на казуса, тъй като Световната здравна организация ясно и изрично споделя, че те са нездравословни и би трябвало да се таксуват. Ще се спра на бюджетния аспект - има калкулации, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лв. на кутия, се губят към 32 млн. лв. ", пресметна Стоянова.

И наливната бира ще нарастне. Проектът на Менда Стоянова планува на бутилките бира над 5 литра към този момент да се поставя бандерол.

" Тук става дума и за бирата. Защо посягате и на това наслаждение на българските жители? Защо посягате на бирата, госпожо Стоянова, за какво ГЕРБ ви поддържа в това начинание? Не знам дали е писан от вас този законопроект ", обяви от трибуната депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев, само че въпросите му останаха без отговор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР