Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с
Коментари Харесай

НС въведе механизма за разследване на Гешев, промените ще минат по бързата писта

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор.

Проектозаконът на Министерски съвет мина с конституционно болшинство - 191 гласа " за ", 0 " срещу " и 33 " въздържал се " ( " Възраждане " ). Това се случи броени часове след приемането на текстовете в комисия през вчерашния ден. Очаква се законопроектът да мине по бързата писта и да се гласоподава в оптимално най-къси периоди. Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с които OFFNews беседва, настояват че ще упорстват за редуциране на периода сред двете четения на три дни. По този метод е допустимо да има механизъм за следствие на основния прокурор още при започване на юни. 

Ако Народното събрание редуцира периодите сред двете четения на три дни, има вариант цялата процедура с обнародването в " Държавен вестник " да изпревари произнасянето на Висш съдебен съвет по настояването за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор. Следващата седмица ще се организира изключително съвещание на правната комисия, по време на което би трябвало да се изготви общ законопроект за измененията в Наказателно-процесуален кодекс (приетите планове са два на Министерски съвет и един на " Възраждане " - б.а.) След това в пленарна зала би трябвало да бъде обявено и да се гласоподават периодите. Ако депутатите решат да съкратят периодите на 3 дни, то Наказателно-процесуален кодекс може да бъде гласуван в комисия и зала за второ четене най-късно при започване на юни.

Доскоро толкоз бързото приемане на законопроекта бе немислимо. След обрата в позицията на ГЕРБ обаче още през вчерашния ден председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска правната комисия бързо да изготви отчета, с цел да може измененията в Наказателно-процесуален кодекс да се гласоподават в зала още през днешния ден. Сътрудниците на комисията, управлявана от Стою Стоев, са работили по документа до среднощ. В зала, когато Желязков предложи гласуването на Наказателно-процесуален кодекс през днешния ден, от Българска социалистическа партия желаеха да се гласоподават и измененията в Наказателен кодекс. Председателят на Народно събрание отклони това предложение, защото няма отчет, а Георги Свиленски от левицата иронично означи, че колкото и да бързат механизъм за следствие на Гешев няма да има до понеделник, когато се чака основният прокурор още веднъж да приказва.

Дебатът - оферти за нов президент и хвалби за Борисов

Дебатът по законопроекта продължи по-малко от три часа, през които се роди номинация за идващия президент. Тя бе направена от някогашния ръководител на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), който продължи тезата, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс са в прорез с Конституцията:

" Ако Вие, господин Зарков, се окажете по-прав от цялата правосъдна система, то Вие заслужавате да станете президент. А в случай че не - то минимум министър-председател. "

Лидерът на БСП Корнелия Ниновапродължи тезата, че наредбите в проектозакона на Крум Зарков са противоконституционни и с това направи поръчка за редакции сред двете четения, с цел да не се върнали текстовете от Конституционен съд. От " Възраждане " пък взеха решение да се чудят какво щяло да се случи, в случай че измененията в Наказателно-процесуален кодекс се одобряват и получим парите по ПВУ. (Въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор е заложено в Плана за възобновяване и резистентност. Освен това той се смята за изискване за приемането на България в Шенген - б.а.)

На тези думи отговори правосъдният министър Крум Зарков, който заявява, че по-важно е не приемането на парите по Плана, а приемането на промяната.

" Ние имаме потребност от подобен закон. Не го ли виждате всеки ден? ", попита той.

След това в дебата още веднъж влезе Радомир Чолаков, който съобщи, че промяната ще се случела поради " господин Борисов ":

" Г-н Борисов от самото начало мисли за това, което е положително за страната, не го ли разбирате? ", сподели той, а от думите му се изненада и водачът на ГЕРБ, който го погледна с усмивка.

Механизмът за следствие на Гешев

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността проверяващ прокурор, който ще може да ревизира основния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде углавен арбитър от областен, апелативен съд, или от Върховен касационен съд. Ще бъде направен и лист от съдии, които могат да бъдат избирани, само че те би трябвало да дават отговор на няколко условия: Минимум 12 години стаж и най-малко 7 години опит с наказателни каузи. За да влязат в листата ще е нужно предварителното им единодушие, а по-късно те ще се избират на инцидентен принцип при съществуване на данни за осъществено закононарушение от основния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и втори проверяващ прокурор. За следствието пък ще има и проверяващи служители на реда, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в Софийски градски съд. Отказът от формиране на досъдебно произвеждане ще предстои на правосъден надзор на две инстанции.

Друга смяна, която е от основно значение, е предложението решението за освобождението на основния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа. С оглед заканите на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото въздействие във Висш съдебен съвет, по-малкият нужен брой се явява преимущество. Той не пропусна да насочи такива и към депутатите и преди да влезе в комисия през днешния ден разгласи, че цялото общество ще види всичко.

Разследване на основния прокурор по " възрожденски "

" Възраждане " има собствен законопроект за следствие на основния прокурор. Според предложенията Националната следствена работа следва да се обособи в независим и самостоятелен орган, а следователи да могат да проверяват основния прокурор и неговите заместници. При съществуване на данни за закононарушения от основния прокурор шефът на Национална следствена служба краткотрайно ще извършва длъжността " прокурор по следствието ".

В предходния парламент текстовете бяха признати на първо четене. Тогава иронично се появиха тези, че  " Възраждане " желаят зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да проверява Гешев.

В последна сметка проектозаконът бе отритнат с 68 гласа " за ", 6 " срещу " и 149 " въздържал се ".

Накъдето задуха вятърът

Допреди няколко месеца ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, БВ и " Възраждане " гневно бранеха Гешев, а с това и неодобряваха измененията в Наказателно-процесуален кодекс. Първо някогашният ръководител на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отхвърляше да включи в програмата предлагането за промени в Наказателно-процесуален кодекс в продължение на съвсем три месеца. Когато текстовете най-накрая влязоха в комисия, заседанието завърши в 20 ч., само че без политически спор и гласоподаване, тъй като депутатите се уморили. Това обаче бяха същите хора, които със забележителен порив 18 часа прекрояваха Изборния кодекс. След седем дни измененията бяха признати, само че те се оказаха съдбовни за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " не позволиха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно заседание, те най-накрая влязоха на първо четене в зала. Партиите заявиха поддръжка за тях, но ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи провалиха кворума и неодобряваха промяната. Критиките обаче отидоха при " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", тъй като половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не съумяха да се върнат за регистрацията. Кворум обаче нямаше, защото от ГЕРБ се записаха двама души, от Движение за права и свободи - един, от БВ - трима, а от Българска социалистическа партия - 12.

Така 48-ото Народно събрание отиде в историята. В хода на предизборната акция обаче Борисов съобщи, че механизъм за следствие на основния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с уговорката всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които назовава " Крумови закони ", да бъдат признати. В това число влизат злощастните промени в Наказателно-процесуален кодекс и промяната в КПКОНПИ.

Миналата седмица изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за министър председател с първия мандат, разгласи, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предварителното освобождение на Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната система. Така досегашните гневни бранители на Гешев му обърнаха тил, а оставката му бе поискана и от Движение за права и свободи. В понеделник основният прокурор проговори и с изключение на демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия отпадък от Народното събрание. Това не разколеба депутатите и през днешния ден, когато след 4-часово съвещание правната комисия вкара на първо четене механизъм за следствие на основния прокурор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР