Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, предвиждащи

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, предвиждащи
Коментари Харесай

На първо четене: Нелегалното производство на цигари и алкохол става престъпление

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Наказателния кодекс, предвиждащи по-ефективно осъществяване на наказателна отговорност по отношение на лицата, които създават и популяризират незаконно акцизни артикули. Става въпрос за цигари и алкохол.

Вносители на законопроекта са народни представители от ГЕРБ, а предлагането им е предизвикано от последните акции на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, които демонстрираха, че незаконното произвеждане на цигари не е непознато в България, написа БГНЕС.

Конкретно смяната е в една дума - вместо да е неразрешено единствено " продажба ", концепцията е думата " продажба " да се размени с " разпространяване под всякаква форма ". Сотир Цацаров изиска и да се вкара регистрационно-лицензионен режим на търговията и преработването на машини за произвеждане на цигари ". Реално в този момент законът не планува санкции за незаконно произвеждане на цигари, оплака се преди време основният прокурор.

Обръщайки внимание единствено на вредите за бюджета, нанесени от незаконно произвеждане на акцизни артикули, настрана остава казусът с софтуерното съоръжение за това произвеждане. Контролът върху производството, продажбата и използването на уреди за филтрация на алкохол не е задоволително ефикасен, а по повод машините за произвеждане за цигари подобен надзор въобще не е регламентиран. Така с инкриминирането на противозаконното държане на предмети и уреди, които са предопределени или могат да послужат за създаване на уреди за произвеждане на алкохол и тютюневи произведения, ще намалее и рискът от незаконно произвеждане на акцизни артикули.

Лицата, които правят импорт, произвеждане, продажба, даване, предложение или възобновяване на уреди за произвеждане на тютюневи произведения ще бъдат вписвани в специфичен указател, за който ще следи Министерство на стопанската система. По този метод вносителите се надяват да се увеличи успеваемостта на осъществявания надзор по отношение на хората, извършващи тези действия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР