Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното
Коментари Харесай

Без политика в образователната система: НС прие на първо четене промени в Закона за училищата

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, с които се не разрешава политическата и партийната интервенция в просветителните системи.

Предложението беше признато със 123 гласа " за ", 63 " срещу ", а 14 депутати гласоподаваха с " въздържал се ". Управляващото болшинство поддържа измененията, а срещу тях се оповестиха народните представители от ГЕРБ и " Възраждане ".

От Движение за права и свободи показаха, че на този стадий се въздържат от гласоподаване, като обмислят да предложат още промени сред двете четения на законопроекта.

" Лицата, заемащи служба на педагогичен експерт, както и лицата, заемащи длъжностите шеф, заместник-директор, при осъществяване на своите функционалности са длъжни да са политически неутрални и не може да постановат идеологически и политически убеждения ", плануват признатите текстове.

По време на дебатите се оформи спор сред депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ГЕРБ са " изродили " образованието.

" Българският преподавател би трябвало да стане самостоятелен и да не членува в ГЕРБ, с цел да се върне неговият статут ", съобщи от парламентарната естрада Драгомир Стойнев. По думите му законопроектът се е появил поради това, което от ГЕРБ са насадили през годините.

Опозицията от своя страна назова законопроекта " Кутията на Пандора ".

" Продължавайте да насаждате внушения, че по времето на ГЕРБ нищо не се е случило в българското обучение ", отговори на Стойнев някогашният обществен министър Деница Сачева.

Депутатът Любен Дилов пък се включи в дебата със следното изявление: " Пътят към пъкъла е застлан с положителни планове ". Според Десислава Атанасова пък законопроектът ще провокира репресии.

Костадин Костадинов от " Възраждане " назова законопроекта " недоносче " и уточни, че той щял да бъде като наказване за педагогическия личен състав.

Образователният министър Николай Денков също беше в залата. Той помоли да не се внушават изказванията, че ще се лимитира осъществяването на служебните отговорности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР