Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата,

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата,
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите одобриха въвеждането на тол системата

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за пътищата, които вкарват в законодателството тол системата, която ще стартира да се построява следващата година.

Текстовете предвиждат превозните средства с обща позволена маса до 3.5 тона да заплащат за използването на пътищата с електронни винетки. Те ще са за седмица, месец, три месеца и за цяла година, както до момента. Предвижда се и въвеждането на уикенд винетка, която да важи от 12 ч. в петък до среднощ в неделя. Все още обаче не е ясно колко би коствала тя.

Електронните винетки ще могат да се купуват или с картово заплащане, или на терминали за самотаксуване. 

За транспортните средства над 3.5 тона тол системата ще работи въз основата на изминатото разстояние. За изчисляването на минатите километри ще има две благоприятни условия.  За транспортните средства с навигационна система - ще се употребява тя, а за тези, които нямат такова устройство - ще се употребява на маршрутна карта, но за едно и също изминато разстояние ще се заплаща друга сума и каква ще е тя ще зависи от положението на пътя.

Електронната винетка за леките автомобили трябва да бъде въведена от 1 януари следващата година, тол таксата пък- от 16 август 2019 година Засега е несъмнено, че използването на автомагистралите и републиканските пътища първи и втори клас ще бъде платено. Все още не е ясно за използването на кои други пътища ще се заплаща.

В началото на дебата по тематиката от Българска социалистическа партия желаеха районният министър Николай Нанков да участва на разискванията, тъй като имали въпроси към него по тематиката. Той обаче по този начин и не пристигна в Народното събрание.

По време на разискванията по плана от Българска социалистическа партия упрекнаха че имат подозрения дали на 1 януари 2019 година тол системата ще бъде документно и административно обезпечена.Според тях ръководещите бавят въвеждането на тол системата, а това обслужва избрани стопански ползи. Той акцентира, че измененията не са импортирани от Министерския съвет, а от депутати от ГЕРБ и се гледат в последните работни дни на депутатите преди лятната им почивка. " Никой от Българска социалистическа партия не спори, че би трябвало да се вкарва тол системата. Спорим и имаме рекламация към АПИ, че не си прави работата ", сподели социалистът Жельо Бойчев. Той обаче акцентира, че Българска социалистическа партия поддържа въвеждането на тол система. 

От ГЕРБ пък подчертаха, че сега се гласоподава рамката на тол системата, а детайлите ще бъдат подложени на публично разискване. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите, сподели депутатът от ръководещата партия Станислав Иванов. Движение за права и свободи пък видяха пропуски в законопроекта и гласоподаваха " въздържали се ", само че прецизираха, че по принцип поддържат въвеждането на системата. Депутатът Танер Али изясни, че районния министър постоянно е казвал, че с нововъведението ще " има пари и за общини, и за пътища ". Според Движение за права и свободи обаче  50-те млн. лв., които всяка година се дават от АПИ за общински пътища, са недостатъчни и сред двете четения би трябвало да се намерения по тази тематика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР