Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния
Коментари Харесай

На първо четене: Намалиха партийната субсидия на 1 лв.

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните дотации. С препоръчаните промени се понижава държавната помощ на 1 лев от 1 юли до края на актуалната 2019 година.
Измененията са импортирани от Министерски съвет и „ за “ тях гласоподаваха 117 народни представители, „ срещу “ бяха 90.
Причината за приемането на законопроекта е желанието на държавното управление да отговори на публичните упования, изясни претекстовете шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Годишната държавна дотация за политическите партии и обединения за 2019 година ще се преизчисли въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по мярка от 11 лева за един получен автентичен глас за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година и в размер от 1 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година
С намаляването на партийните дотации от 11 лева на 1 лева за фактически получен глас ще се осъществят по-малко разноски от държавния бюджет за финансиране на активността на политическите партии и обединения.
Бюджетната спестовност за второто полугодие на 2019 година би възлязла в размер на 14,6 млн. лева За осъществяването на законопроекта няма да бъдат нужни спомагателни бюджетни средства.
Фиксирането на дотациите в размер 1 лева за фактически получения от партията или обединението глас в годишен размер, считано от 1 юли 2019 година, ще понижи разноските по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде единствено 1 460 402 лева
При по този начин препоръчаната законова уредба общият размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година при 44-ото Народно заседание би възлязла за последните две тримесечия на 2019 година в размер на 1 460 402 лева, гласят претекстовете на законовите промени.
ДЕБАТИ

Депутатът Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че още от 2001 е подложен въпросът, като концепцията за държавна дотация е да се понижат зависимостите на партиите от бизнеса. От тогава се стартира с 1 лев на глас, напомни депутатът от Движение за права и свободи. В началото е непокътната опцията за спомагателни финансиране. Ефектът от общественото финансиране е доста сходен, съгласно Цонев. Забранено е финансирането от компании. Официално тези връзки са скъсани, счита той.
Според него парите, които партиите получавали от бюджета, се харчели транспарантно. У нас имало тежък данъчен механизъм за надзор на изхарчените средства. Това трябваше да разбираем на медиите и обществото, посочи депутатът. В закона било записано защо могат да се харчат парите от дотацията. А референдумът за намаляването на дотацията бил върхът на популизма, по мнението му. В Европа финансирането е обществено през бюджета, добави Йордан Цонев.
В Германия имало и различен дирек на партийно финансиране с изключение на 1 евро на глас. И страната давала за немските партии. Партийният живот не можел да не се финансира.
Цонев още веднъж сподели, че се " гледало на фасул " какъв брой да е дотацията. Как стигнахме до този 1 лев, недоумява Йордан Цонев. Според него обществото не е предостатъчно от работата на партиите и по тази причина желае понижаване на дотацията.
Движение за права и свободи желае полемика по тематиката. Иначе това е прям, доста див популизъм, притеснява се той. Депутатът предвижда, че тази тематика ще влезе и в европейските отчети. Като контра на препоръчаното Йордан Цонев предложи нула лв. дотация.
Червеният народен представител Драгомир Стойнев изясни, че Българска социалистическа партия е за понижаване на партийната дотация, само че това да не заплашва действието на партиите. Предложенията в сегашния им тип щели да доведат до изтриване на партиите.
Българска социалистическа партия се опълчват на заличаването на партиите, защото това е застрашаване на демокрацията. Управляващите не търсели стабилно решение. Ние от Българска социалистическа партия ще се противопоставим, посочи Стойнев.
Според Стойнев другояче трябвало да се понижат парите за партиите, тъй като има партии, които не успявали даже да си изхарчат парите. Левицата също изиска спор по тематиката, с цел да не се заплаши политическият живот в страната. Стойнев настоя да се откри най-правилното решение. Според него ръководещите подхождали хлапашки.
Тома Биков от ГЕРБ се заяде с левите, които сякаш се оказали омърсени от надвзетата дотация, която им дали.
Хората излязоха и гласоподаваха, регистрира Биков визирайки референдума. По думите на депутата " резултатите от референдума се трансфораха в политически факт ", а с предлагането си за дотация от 1 лев герберите желали да кажат, че не те раздават дотациите.
Депутатът също чака спор. Не е склонен едната част от залата да бъде упреквана в чорбаджийство. Никой от ГЕРБ няма предпочитание българската политическа система да се олигархизира, акцентира Тома Биков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР