Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за чистотата

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за чистотата
Коментари Харесай

Въглищата с етикет, дървата да са сухи

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух


Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се завишават условията за качеството на твърдите горива за битово отопление – най-вече въглища и брикети. Дървесината ще би трябвало да е суха, с цел да не пуска нездравословни газове, а количеството сяра в брикетите ще бъде понижено. Ще има надзор при стартирането им на пазара, съхранението и тяхното разпространяване. Разширява се и санкционният режим към кметовете на общини.

Всеки кмет, който не регистрира понижение на превишенията на нормите на нездравословни субстанции във въздуха или няма понижение на средногодишните замърсявания, ще бъде глобяван от 5 до 10 хиляди лева, а при наново нарушаване санкцията ще се удвоява.

Освен поради мръсния въздух, измененията в закона се постановат и поради наказания от Брюксел за това, че в 25 града у нас има повишени равнища на серен диоксид и фини прахови частици.

От дебата в Народното събрание стана ясно, че множеството терзания на специалистите са свързани с това, че в случай че има по-високи условия за твърдото гориво, това може да се отрази отрицателно на джоба на хората, тъй като суровината неизбежно ще нарастне.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР