Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за ДДС.

...
Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за ДДС.
Коментари Харесай

Без ДДС за внос на стоки от ЕС за COVID-19

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Данък добавена стойност . С тях се вкарват условията на европейска инструкция във връзка с краткотрайните освобождавания при импорт и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 и инструкция по отношение на общия режим на облагане с данък във връзка с отбранителните действия в границите на Съюза. Въвеждат се правила за освобождение на вноса на артикули или доставката на артикули и услуги от Европейската комисия или от организация или орган, основани според правото на Европейски Съюз , когато Европейска комисия или такава организация или орган внасят тези артикули при осъществяването на задания, предоставени им от правото на Европейски Съюз в отговор на пандемията от COVID-19 и от въоръжените сили на други страни - членки на Европейски Съюз, за прилагане от тези сили или от съпътстващия ги граждански личен състав, или за снабдяването на техните трапезарии или столови, когато тези сили вземат присъединяване в отбранителни действия, на територията на страната и/или на територията на друга страна, имащи за цел осъществяване на активност на Съюза в границите на Общата политика за сигурност и защита. По отношение на ваучерите за храна, се предлага да отпадне наредбата, с която те са изключени от обсега на ваучерите с съответна цел и многоцелевите ваучери .

Със законопроекта са планувани промени, целящи да приведат Данък добавена стойност законодателството с решенията на Съда на Европейския съюз, като е дадена опция за корекции при неверно данъчно отнасяне на доставка (в случаите, когато не е начислен налог, макар че е следвало да бъде начислен, в които е начислен налог, макар че не е следвало да бъде начислен и когато за доставката е приложена неверна ставка на данъка), при съществуване на влезнал в действие инспекционен акт.

Прецизирани са разпореждания по отношение на използването на режим отвън Съюза, режим в Съюза и режим за отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети страни или територии.
 Освободиха от Данък добавена стойност доставките за въоръжените сили
Освободиха от Данък добавена стойност доставките за въоръжените сили

Депутатите гласоподават на първо четене промени в закона за налог върху добавената стойност

Предвидени са промени, свързани с редактиране на разпореждания, по отношение на зародили усложнения при практическото използване на закона . В тази връзка се предлага публицистична смяна на наредбата, касаеща доставките от или до Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. Предлага се и текст във връзка с медиатор в тристранни интервенции, като се прецизира, че за задачите на този закон Северна Ирландия се счита за територия на страна членка и когато данъчно задължено лице с идентификационен номер по Данък добавена стойност, който съдържа знак/префикс " XI ", е медиатор в тристранни интервенции . Законопроектът планува удължение на периода, в който може да се ползва понижената ставка, както и разширение на обсега на приложение № 4 във връзка с храните, подобаващи за бебета или за дребни деца, за които се ползва ставка 9 на 100 на Данък добавена стойност. Предложена е публицистична смяна на наредбата, обвързвана с основанията за наложителна дерегистрация, като се планува още едно съображение - заличаването на клонове на задгранични юридически лица.

Очакваните последствия от използването на бъдещия закон са свързани с обезпечаване осъществяването на нормативно откритите условия на данъчното законодателство в региона на Данък добавена стойност и вярното използване на правила на правото на Европейски Съюз . За приемането на плана на акт не са нужни спомагателни разходи/трансфери и други заплащания за създаване на административен потенциал и техническа обезпеченост по реализиране на препоръчаните промени и няма да докара до спомагателна финансова тежест за лицата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР