Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за доброволчествотo, внесени

...
Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за доброволчествотo, внесени
Коментари Харесай

Депутатите приеха 2 закона за доброволчеството на 1-во четене

Депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за доброволчествотo, импортирани от " Българска социалистическа партия за България " и ГЕРБ-СДС. Внесените оферти от " Българска социалистическа партия за България " бяха подкрепени от 140 народни представители, единствено един беше " срещу ". Законопроектът на ГЕРБ-СДС се одобри със 130 гласа " за " и 29 " въздържал се ". Това оповестяват от Българска телеграфна агенция.

В претекстовете се показва, че задачата е да се сътвори цялостна правна уредба на доброволчеството в България, като основа за поощряване на гражданската интензивност и солидарността в българското обществото.

Въвежда се легална формулировка за " доброволческа активност ", за унифициране на актуалната нормативна уредба, като се планува експлицитната възбрана за потреблението на доброволчеството като сурогат на трудово правно отношение.

Предвижда се още минималната възраст за доброволци, които правят дълготрайна доброволческа активност да е 16 години. В случаите на дълготрайна доброволческа активност се планува наложително подписване на писмен контракт. Записано е и основаването на Национален указател на доброволците.

При осъществяване на доброволческа активност от малолетни и малолетни лица се вкарва категорично условие за вземане предвид на активността с възрастта на лицата, както и с техните физически и душевен благоприятни условия. За осъществяване на активност от малолетни, малолетни и запретени лица се изисква писменото осведомено единодушие на законния представител.

Според Илина Мутафчиева от ПП-ДБ това, което липсва, е какви са насърчителните и финансовите ограничения, с цел да бъде подкрепено доброволчеството като цяло, само че и доброволческите организации. Тя повдигна въпроса какво ще се случва с корпоративното доброволчество.

Кой заплаща осигуровките на чиновниците, когато те имат право да употребяват своя отпуск и кой е този, който заплаща здравните осигуровки и застраховки, пита още Мутафчиева.

Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България " прикани за намиране на " модерно решения " по най-спорните въпроси. Цветан Предов от " ИТН " пък посочи, че има пропуск от самите комисии, тъй като законопроектите не са разисквани там.

Този закон се работи повече от 10 година и все по една или друга причина не намира време да се организира един същински спор по тематиката, уточни Красен Кралев от ГЕРБ-СДС, като прикани да се поддържат и двата законопроекта.

Снимка:Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР