Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса

...
Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите одобриха парите за здраве за 2022 г.


Депутатите одобриха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година „ За “ бяха 129 народни представители от ръководещата коалиция, „ срещу “ гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, нямаше „ въздържал се “.

Според опозицията при парите за здраве не се вижда ясна политика за бранша, а промяна на парче.

„ Разходите се усилват и това е стъпка в вярната посока. Дотук с позитивните страни – това не е бюджет на промяната. Не усъвършенства нещата за хората”, съобщи Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “ напомни, че са неотдавна на власт: „ Това са опциите, пред които нашата национална система е изправена”.

От „ Демократична България” увериха, че сред първо и второ четене план-сметката на НЗОК ще се усъвършенства. От „ Възраждане” желаеха повече пари за дентална помощ. По време на разискванията стана ясно, че е доста евентуално да има актуализация на финансовата рамка през лятото.

Като цяло за опазване на здравето през 2022 година са заложени 8,3 милиарда лева или с 604,4 млн. лева повече за разноски спрямо 2021 година

Сред тях са пари за ваксини, проби е защитни средства за COVID-19, спомагателни пари за личния състав на първа линия, както и за изплащането на 75 лева за възрастните хора, които се имунизират.

Проектобюджетът е квалифициран при настоящата наложителна здравноосигурителна вноска от 8%. Предвидено е уравновесено бюджетно салдо, показва вносителят - Министерският съвет.

Според плановете се чака да постъпят общо доходи в размер на над 6 милиарда лева или с 604,4 млн. лева повече от предходната година. За дентална помощ се планува да бъдат заделени 239,7 млн. лева, което е с 24,3 млн. лева повече от Бюджет 2021.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР