Депутатите приеха на първо четена Закона за бюджета на НЗОК

...
Депутатите приеха на първо четена Закона за бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене в зала

Депутатите одобриха на първо четена Закона за бюджета на НЗОК за 2024 година в зала. Със 142 гласа „ за “ и 60 „ срещу “ народните представители взеха решение, че поправките в него, по които има разминавания ще бъдат направени сред първо и второ четене.

Депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев изрази неразбиране за какво има такава опозиция против бюджета на Касата от страна на Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Възраждане “ в случай, че всички показват предпочитание да вършат промени сред първо и второ четене на законопроекта.

„ Този бюджет фактически е доста повишен и фактически няма трагични промени в него, тъй като в сегашната политическа конюнктура трагичните промени могат да разклатят още повече незадоволително устойчиво работещото опазване на здравето. Но това, което е обективно е, че поредното увеличение на средствата за извънболнична помощ са довели до това за първи път тази година да няма свободни места за специализации за общопрактикуващи лекари “, сподели още той.

Д-р Симидчиев беше подсилен и от сътрудника си доцент Васил Пандов с аргумента, че с този бюджет се не престават промени.

Здравният министър проф. Христо Хинков също означи, че не схваща съпротивата, защото съгласно него това е най-хубавият бюджет на НЗОК, от най-малко 15 години. „ Той е и структуриран както би трябвало в посока на извънболничната помощ и медико-диагностичните действия, които са извънредно значими, с цел да се измъкнем от клопката на болничната помощ и свръххоспитализациите. НЗОК обаче би трябвало да откри сили и да откаже да подписва контракти за нови и нови действия и нови лечебни заведения “, сподели той.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов посочи, че от парламентарната група нямат възражения по метода на систематизиране на разноските на Касата, само че са изрично срещу два текста от преходните и заключителни разпореждания. Единият текст е обвързван с прехвърлянето на отговорността за публичните поръчки от министъра на опазването на здравето на шефа на Касата, а другият – с мораториума за подписване на контракти с нови лечебни заведения и за нови действия.

Припомняме, че Законопроектът за бюджет на НЗОК за 2024 година планува 8 163 353,1 хиляди лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 7 958 809,6 хиляди лева, от които 4 880 099,2 хиляди лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 3 078 710,4 хиляди лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.

Общо разноските за 2024 година са в размер на 8 163 353,1 хиляди лева, което е с 1 136 139,5 хиляди лева повече по отношение на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година

За ПИМП в окончателния вид на проектобюджета са заложени малко над 558 млн. лева, или с 23,3% повече от средствата в тазгодишния (452,6 млн. лева.). За СИМП пък са отредени малко над 567,2 млн. лева, като растежът тук е с 22,68 на 100 по отношение на заложените през тази година повече от 462,3 млн. лева При медико-диагностичните действия смяна по отношение на първичния вид на проектобюджета няма: нарастването е с 10,35%, като от близо 237,3 млн. лева през тази година сумата пораства до 261,8 млн. лева за идната.

Общо за медикаменти са заложени малко над 2 милиарда лева (14,4% растеж по отношение на заложените тази година 1,769 милиарда лева.), като от тях за онколекарствата в лечебните заведения са планувани 910 млн. лева (19,11% повече от плануваните 764 млн. лева за 2023 г.).

В перото за медицински произведения средствата възлизат на малко над 162 млн. лева, при 142 млн. лева в сегашния бюджет, като при тях нарастването е с 13,75%.

Болниците ще могат да разчитат на близо 3,6 милиарда лева, което е растеж с 14,9 на 100 по отношение на заложените в тазгодишния бюджет 3,1 милиарда лева В тази сума са планувани и средствата, които НЗОК ще заплаща на лечебни заведения, работещи в отдалечени и труднодостъпни места, както и на такива, които единствени правят дадени действия в съответната община. Освен тях, идната година Касата ще финансира и избрани като предпочитани многопрофилни лечебни заведения За 2024 година отделената за това сума е 60 млн. лева

Денталната помощ, както и цялата извънболнична здравна помощ, получава по-голямо процентно нарастване на средствата по отношение на останалите пера: растежът тук е с 20%, като от 274 млн. лева за тази година парите се усилват до близо 329 млн. лева за 2024 година

Заложената сума за прехвърляния от Министерство на здравеопазването за идната година е близо 174 млн. лева, или с 13,36 на 100 повече от тазгодишната (153 млн. лева.)

Резервът на НЗОК през 2024 година ще е в размер на съвсем 239 млн. лева – с 16,23% по-голям от тазгодишния (205 млн. лева.).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР