Депутатите приеха единодушно срокът на намалената ДДС ставка от девет

...
Депутатите приеха единодушно срокът на намалената ДДС ставка от девет
Коментари Харесай

Депутатите удължиха срока на намаленото ДДС от 9% за някои сектори до края на следващата година

Депутатите одобриха единомислещо срокът на понижената Данък добавена стойност ставка от девет на 100 за ресторантьори и хотелиери да бъде продължен с още една година - до 31 декември 2022 година.

Обсъдени бяха два законопроекта - единият с вносители Десислава Атанасова и група народни представители, другият - с вносители Любомир Каримански и група народни представители.

Вчера депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност /ЗДДС/ - с вносител Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ и одобриха този на Любомир Каримански / „ ИТН “/ с публицистичната корекция към него понижената ставка да е за период до 31 декември 2022 година, каквото бе и предлагането на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министърът на финансите Асен Василев изясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би коствало 175 100 000 лева за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година

Заради рецесията, обвързвана с COVID-19, Данък добавена стойност беше понижен от 20% на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, като изключение прави продажбата на спиртни питиета в заведенията, за потребление на спортни уреди, за книги (включително учебници, познавателни книжки и образователни комплекти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), за бебешки храни, пелени, както и за екскурзиите, проведени от туристически сътрудници със инцидентен автобусен транспорт на пасажери.

Мярката въведена за отплата на засегнатите от COVID-19 в 19 браншове бе въведена от ГЕРБ, напомни Кирил Ананиев и изрече своето удовлетворение от постигнатия консенсус:

„ Намерихме общото решение с сътрудниците от ръководещото болшинство. Те одобриха и датата, която ние предложихме, 31 декември, с цел да сме сигурни, че целогодишно сме обезпечили въвеждането на тази понижена диференцирана ставка “.

„ Това може да го понесе бюджетът за 2022 година “, съобщи Любомир Каримански, един от вносителите на измененията.

От „ Възраждане “ разясниха, че би трябвало да се понижи Данък добавена стойност ставката и за храните и за медикаментите, тъй като високите цени водят до по-малко ползване.

Цончо Ганев заяви, че от „ Възраждане “ ще внесат помени в закона, с които да се понижи Данък добавена стойност и за дребната потребителска кошница.

„ В идващия обсъждан бюджет ние ще създадем финансова рамка, в която ще обосновем предлагането си за 0% върху стоките и услугите, които са най-важни за бедните хора. В изключителната обстановка, в която се намираме, би било редно да се намерения за хората, които заплащат най-високата цена – болните хора “. Това съобщи ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов от парламентарната естрада.

Костадинов посочи, че в програмата на „ Възраждане “ е записано още преди 7 години, че за три типа артикули ДДС-то би трябвало да бъде понижено на 0%.

„ Във Англия ДДС-то за медикаментите и книгите е 0%. По отношение на двете наши прилежащи балкански страни – Гърция и Румъния - в Гърция имаме 6% за медикаменти и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от обстановката сега, дано най-малко да не им вземаме пари. Ние от „ Възраждаме “ ще настояваме на това “, безапелационен бе той.

От „ Възраждане " настояха за изключително съвещание на комисията по финанси, с цел да се одобряват техните оферти.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС от своя страна съобщи, че парламентарната група на партията му ще поддържа предложенията на сътрудниците им от „ Възраждане “.

„ Бихме желали да прибавим във връзка с книгите едно уточняващо предложение – там, където става въпрос за електронни книги, да бъдат добавени и аудио книги. Това е значимо конкретизиране, тъй като то е обвързвано с хората, които са незрящи, които с помощта на аудио книгите имат достъп до литература. Нашето предложение е аудио книгите да бъдат приравнени с електронните книги “, сподели той.

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски отговори на „ Възраждане “, че има време за политиканстване, само че в правилника на Народното събрание написа друго и депутатите от партията би трябвало да знаят по кое време се вършат оферти, по кое време, къде и по какъв начин се одобряват. „ Вземете подарете на вашия ръководител един устав (на Костадин Костадинов - б.р.) и след първия ден, когато сте се заклели в Народното събрание, може да внасяте каквото си поискате. След това те се разискват в състава на комисиите. Когато се изказвате от трибуната, би трябвало да говорите с обстоятелства, без да си измисляте послания и да не злоупотребявате с Българска социалистическа партия “, безапелационен бе Свиленски.

Той напомни, че въпросните ограничения се разискват по време на приемане на държавния бюджет. „ В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим периода на настоящ законопроект “, уточни още Свиленски.

Цончо Ганев от партия " Възраждане "   репликира.

„ Защото пропускате разновидността, че когато тука залата си потегли през вчерашния ден в седем и половина, беше свикана изключителна комисия по финанси и бюджет. Кога тъкмо да вкарам аз каквото и да било в случай, че разбрах 15 минути по рано “.

Йордан Цонев бе безапелационен, че от парламентарната група на Движение за права и свободи ще поддържат импортирания план.

„ Налага се да удължим периода на деяние на тези облекчения. Дали те са задоволителни е друга тематика. Нямаме време сега да променяме дизайна на ограниченията. Не би трябвало да стресираме бизнес средата напълно целеустремено. Въпросът е да съблюдаваме ли процедурите или не. Когато приказваме за възобновяване на парламентаризма – би трябвало всички неща да се случват през откритите процедури. Ние ще подкрепим едно неуместно изключение – данъчен закон да се одобри на две четения в едно съвещание, с цел да не бавим този развой. Добре е законопроектите да минават през публично разискване. Но има случаи, в които Народното събрание ще бъде изправено пред хипотезата да одобри един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничението на законодателната самодейност и законодателния развой “, изясни националният представител.

Атанас Славов от „ Демократична България “ увери, че също ще поддържат по този начин оферти законопроект за 9% Данък добавена стойност ставката с мотив, че това е виновното политическо отношение.

По време на дебатите за удължаването на периода на понижената Данък добавена стойност ставка депутатите още веднъж се скараха за коледната си почивка.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански засегна тематиката, като акцентира, че в случай че народните представители нямат отмора сред празниците, то всички партии би трябвало да бъдат съгласни с това.

Реакцията му беше провокирана от коментар от страна на „ Възраждане “ за това, че депутатите не желаят да си анулират коледната почивка, а бързат да отидат на Малдивите и Бахамите, с цел да не одобряват предложенията на партията за по-ниска ставка на Данък добавена стойност върху дребната потребителска кошница и медикаментите.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че мястото за водене на разногласия за политика е в Народното събрание, а не на улицата. Той означи, че „ Възраждане “ имат пет импортирани плана, измежду които анулация на изключителната епидемиологична конюнктура, като не знае какъв брой имат от Българска социалистическа партия, не ги следял.

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин се възмути от държанието на „ Възраждане “. Той изрази мнение, че депутатите от партията на Костадинов унижават народните представители и бе изумен от внушенията, че бързат да вървят на отмора.

„ За мен е учудваща полемиката, в която влизате, тъй като единствено доскоро Народното събрание взе решение на второ четене да се одобри законопроектът за ДДС-то и „ Възраждане “ способства за това, като гласоподава „ за “. Други хрумвания за смяна на ДДС-то, които засягат идния държавен бюджет, ще могат да бъдат направени тогава, когато се отвори процедурата за приемане на бюджета за 2022 година “, сподели Вигенин.

Той прикани работата на Народното събрание да продължи всъщност, а да не се разясняват в пленарна зала въображаемите Малдиви и Бахами.

Пламен Абровски от Има Такъв Народ съобщи, че „ Възраждане “ са част от Народното събрание и като партия в Народното събрание би трябвало да се държат отговорно. Ако желаете да отменим ваканцията, предложете го, тъй като това, което вършите сега е безконтролно “, акцентира Абровски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък разяснява, че макар изключителните условия, Народно събрание не би трябвало в никакъв случай отсега нататък да действа по метода, по който го е направил в този момент.  По думите й депутатите би трябвало да държат сметка за това по какъв начин се привикват комисиите, по какъв начин се дебатират ваканциите и да се съблюдават правилата, които самите народни представители са заложили в закона. Тя увери, че обединението ГЕРБ-СДС няма да основава загради пред бизнеса и хората, само че настоя да се съблюдават разпоредбите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР