Депутатите приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

...
Депутатите приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили
Коментари Харесай

Марширува ли на едно място българската армия въпреки големи харчове?

Депутатите одобриха отчета за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2019 година Това стана с гласа 93 " за ", без срещу и 30 " въздържал се ". Преди това пък народните представители одобриха отчета за предходната година на КПКОНПИ.
Три милиарда 722 милиона и 40 хиляди) лв. е похарчило ръководеното от Красимир Каракачанов Министерство на защитата, излиза наяве от Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2019 година
От тези пари два милиарда 208 милиона и 200 хиляди) лв. са платени за американските изтребители F-16, а заводът, който би трябвало да ги създаде, към момента се построява.
Критики
Николай Цонков от Българска социалистическа партия съобщи, че, тъй като констатациите, които се правели в отчета, като се сравнят с отчета от предходната година било едно и също.
Той бе безапелационен, че по този начин поднесен отчета от социалистите нямало по какъв начин да го поддържат и щели да се въздържат. По думите му от социалистите не казвали, че държавното управление не поставя старания, само че, в случай че сме махнели покупката на F-16, предходната година, растежа на бюджета за защита бил са единствено 0,11%.
Според него било обезпокоително, че некомплектовността на Сухопътните войски била близо 30%. Друг проблем било дефицита на средства, само че похвали увеличението на заплатите на военните.
Симеон Симеонов от Движение за права и свободи съобщи, че макар нарастването на заплащането на военнослужещите и акцията бъди боец не бил решен казуса с комплектуването на Българската войска. Въпреки това от Движение за права и свободи ще поддържат доклада, само че развиването трябвало да продължи макар финансовите усложнения.
От своя страна Владимир Тошев от ГЕРБ съобщи, че оборудването на нашите военни била остаряла. С сътрудниците от НАТО сме имали несъответственост с техниката, също по този начин имало и огромна обезлюдяване тук-там в страната. Трябвало да се намерения за разширение на компенсационен пакет за военните и техните фамилии. Освен кораби самолети и машини имало от планове за рационализация, които са наложителни. След време сме щели да имаме най-модерния аероплан на Балканите, само че в случай че нямаме модерните технологии, които го съпътстват, като 3D радари, той щял да бъде, като Дунав мост 2. В умозаключение отчета отчитал, че БА на интернационално ниво е призната, като благонадежден и предвидим сътрудник и е основен фактор на Балканите и Черноморието за стабилността на района.
Модернизация
Председателят на комисията по защита в Народно събрание Константин Попов съобщи, че отчетът е справедлив. По думите му не можело да не се регистрира, че имало пробив в модернизацията на армията. Ученията били повече, което говорело за по- добра подготовка. Много значим бил стратегическия план и да се извърши цялостния размер. Трябвало да с е разбере и, че защитата не било отговорност единствено на МО.
Съпартиецът му Валентин Радев акцентира, че преди да пристигна ГЕРБ на власт не е имало такива отчети. По думите му отчета казвал нещата такива каквито са. От думите му стана ясно, че страна била основала мотивация да се влиза в армията. Той разкритикува Българска социалистическа партия, че по тяхно време се купували единствено превоза техника, като акцентира, че в този момент за първи път се купува бойна. Радев регистрира, че ГЕРБ е вкарал Закона за запаса.
Борис Вангелов от Оперативна програма уточни, че ще поддържат отчета. Милен Михов пък съобщи, че България е имало единствено един съдружник и това била Българската войска. Той напомни, че и тази година, за трета поредна, ще бъдат увеличени с 10% заплатите на военните. По думите му този отчет бил толкоз сериозен, че можело да бъде " знаме " на опозицията. " Подкрепата на този отчет е поддръжка на поредната политика за защитата ", означи Михов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР