Депутатите приеха добавка към пенсиите от 120 лв. за октомври,

...
Депутатите приеха добавка към пенсиите от 120 лв. за октомври,
Коментари Харесай

На второ четене в НС: 120 лв. добавка към пенсиите за октомври, ноември и декември

Депутатите одобриха добавка към пенсиите от 120 лева за октомври, ноември и декември при второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване. Отхвърлени бяха предложенията на Мая Манолова за 50 лева и добавката на ГЕРБ-СДС за 100 лева

Преди това депутатите одобриха и двете оферти за месечни добавки за пенсионерите до края на годината - на Движение за права и свободи за 120 лева, и на ГЕРБ за 100 лева Това стана с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които гласоподаваха дружно „ за “ и одобриха приходна част по предложение на Движение за права и свободи. Тя е с 200 млн. лв. повече от тази, призната в бюджетната комисия.

Със скандал и редица пререкания и прегласувания депутатите одобриха от 1 октомври минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да се усили от 300 на 370 лева „ За “ гласоподаваха общо 148 депутати, срещу бе единствено един от ГЕРБ и останалите 21 „ въздържали се “ също бяха от ГЕРБ. Причината за негативния избор бе, че от партията упорстваха за своето предложение от 100 лв. бонус към пенсиите, а не окончателното им повишение.

Обезщетението за развъждане на дете през втората година от майчинството става 650 лева

Девети час продължава пленарното съвещание, на което депутатите одобряват на второ четене измененията в Закона за Държавното публично обезпечаване (ДОО). Депутатите започнаха да гласоподават по оферти за индексиране на пенсиите до края на годината.

Създалата се обстановка по-рано предизвика Мария Капон от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ да направи констатацията:

„ Ясно е, че обединението Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желае да взриви бюджета, тъй като не считат да ръководят изобщо в никакъв случай след 1 януари “, сподели тя и предложи да бъде прекъснато парламентарното съвещание, с цел да може бюджетната комисия да се намеси и да откри най-хубавото решение.

Последваха и обвинявания, свързани с експертността и състоятелността на заложените параметри в актуализацията на бюджета.

Финансовият министър Асен Василев съобщи:

„ Ние сме създали предложение, което е издържано, което може да бъде изпълнено. Бюджетна комисия прояви задоволително разсъдък, употребявайки калкулатор, тъй че приходите да са равни на разноските. Това, което тук се случва, стартира да се вършат оферти за доходи, които не съществуват “.

От Движение за права и свободи упрекнаха партиите на митинга в изтощение. Йордан Цонев:

„ Експертите ще се произнесат, не културистът. Като не можете вие да извършите нещо, ще го създадем ние. Това не ви ли е ясно? “. Той уточни още, че откакто партиите на митинга не са съумели да образуват държавно управление и за трети път в границите на шест месеца ще има избори, „ ще се сгодим партиите на статуквото “.

От ГЕРБ обявиха, че обстановката е отвън надзор. Тома Биков:

„ Карате със 150 километра против една стена и имате още 10 метра, с цел да се блъснете в нея “.

Дебатите в Народното събрание продължаваха към 20 часа българско време.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР