Депутатите приеха да се налага временна забрана за износ на

...
Депутатите приеха да се налага временна забрана за износ на
Коментари Харесай

Край на износа на дефицитни у нас лекарства

Депутатите одобриха да се постанова краткотрайна възбрана за експорт на медикаменти, в случай че те липсват на българския пазар и не доближават за основни лечения на български пациенти. Това плануват промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, признати с цялостно единогласие от депутатите на първо четене, оповестява БНР.

Поправките вкарват механизъм за ограничение на препродаването на медикаменти в други страни от Европейски Съюз, където те костват повече, в сравнение с у нас. Забраната ще се постанова за месец.

Експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите ще изготви лист със неразрешените за експорт артикули. Предвижда се да бъде построена осведомителна система, с цел да може аптеките да дават своевременен сигнал за бързо привършване.

До 100 хиляди лв. ще бъде санкцията за фармацевтичните компании, нарушили въведената от страната възбрана за експорт. Създава се правна опция пациенти, които не са включени в клинични тествания, да получат достъп до лекуване, когато липсва лечебна опция и лекарственият артикул не е позволен за приложимост в друга страна. Тези лекарствени артикули няма да се заплащат с обществени средства.

Въвежда се обвързване към притежателите на позволени за приложимост артикули да поддържат запас в количества до 10%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР