Депутатите, президентът и премиерът получават по-високи заплати от 1 април,

...
Депутатите, президентът и премиерът получават по-високи заплати от 1 април,
Коментари Харесай

Заплатите на депутатите и министрите се вдигат

 Депутатите, президентът и министър председателят получават по-високи заплати от 1 април, след приемането от народните представители на Правилника за активността и работата на Народното събрание.

За нарастването е решено преди към месец поради повишението на междинната заплата в страната, регистрирана от Националния статистически институт (НСИ), както и поради скока на брутния вътрешен артикул с 3,4%.

Заплатите на депутатите се пресмятат по скица, заложена в правилника на Народното събрание - три средномесечни заплати в публичния бранш за последния месец на предходното тримесечие. Данните се подават от Национален статистически институт. 

Така за декември 2019 година междинната заплата в публичния бранш е била 1416 лева, като нарастването е със 125 лева по отношение на септември 2019 година

Така главните заплати на народните представители са към този момент по 4248 лв.. Освен това те получават спомагателни средства за присъединяване в непрекъснати и краткотрайни комисии и в работни групи, както и за научна степен.

С техните заплати е обвързано възнаграждението и на президента, което е равно на две депутатски заплати, както и това на премиера, което се пресмята, като от техните заплати се прибавят още 55% от сумата.

Така президентът към този момент ще получава съществена заплата 8496 лева, министър председателят - 6584 лева

Ще се усилят заплатите и на вицепремиерите, заместник-министрите и началниците на политически кабинети на министрите.

Междувременно от пресцентъра на ръководещата партия оповестиха, че народните представители от ГЕРБ ще подаряват 1/3 от заплатите си за битка с ковид и за ограничение на социално-икономическите вреди. Даренията ще отиват в изборните региони на всеки народен представител. От ГЕРБ приканват и народните представители от останалите парламентарно показани партии да създадат същото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР