Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще

...
Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще
Коментари Харесай

Въвеждат извънредно положение в България

Депутатите поддържаха въвеждането на изключително състояние в България. То ще продължи 1 месец - от 13 март до 13 април, оповестява Nova. Гласуваха 201 депутати, като предлагането беше подкрепено от всичките.

Припомняме, че късно нощес Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласоподава оповестяването на изключително състояние. Това беше решено на съвещание на Кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с присъединяване на Оперативния щаб. До обстановката се стигна, откакто единствено за ден потвърдените случаи на ковид у нас набъбнаха с 16 и стигнаха до 23. 

Извънредното състояние се афишира на съображение член 84 на Конституцията. Според него то важи до прекосяване на заплахата и дава опция на управляващите да постановат цялостни забрани, в това число и за придвижване в страната и отвън нея. Извънредното състояние дава опция на управляващите да затварят учебни заведения, университети, концертни зали, частни бизнеси, обясни нощес той. Ще бъдат затваряни нощни заведения, игрални зали.

„ В България стартира всеобщо появяване на случаи. Има три гнезда да инфекцията, които са самостоятелни едно от друго – Габрово, Плевен, София ”, съобщи началникът на Оперативния щаб.

По думите му 80% от хората боледуват леко, даже не схващат, че са заболели. „ Но от останалите 20%, съвсем половината имат потребност от реанимационно лекуване – дихателни апарати ”, добави той.

Относно развиването на болестта у нас, Мутафчийски разяснява: „ Ако до момента имахме единични случаи, практиката и наблюдението демонстрират, че сме на прага на експлоадиране на случаите. Дали ще бъде идната или по-следващата седмица, не знам, само че това следва ”.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР