Депутатите отново не успяха да изберат председател на 48-ото Народно

...
Депутатите отново не успяха да изберат председател на 48-ото Народно
Коментари Харесай

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

Депутатите още веднъж не съумяха да изберат ръководител на 48-ото Народно заседание. До балотаж стигнаха кандидатурите на Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ". В хода на номинациите Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС си направи самоотвод. От " Възраждане " предложиха Цвета Рангелова. Заседанието бе прекратено до петъкв 10:00 ч.

Втори ден депутатите стигнаха до балотаж, само че продължиха да дълбаят на едно място. Новото предложение в последното гласоподаване през днешния ден пристигна от „ Възраждане ” в лицето на Цвета Рангелова, която не събра поддръжка.

На първото гласоподаване депутатите не избраха Йордан Цонев от Движение за права и свободи за ръководител на 48-ото Народно заседание. Гласуваха 225 депутати – „ за ” бяха 102, „ срещу ” – 66, 57 се въздържаха. При балотажа за Цонев гласоподаваха 102 „ за ”, „ срещу ” – 67, 56 се въздържаха.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия също не събра нужната поддръжка. На първото гласоподаване „ за ” гласоподаваха 74 депутати, „ срещу ” – 7, а 144 се въздържаха.

На балотажа 73 депутати гласоподаваха „ за ”, „ срещу ” бяха 11, 141 се въздържаха.

" Нямаме определен. Много се изморихте всички. Първата нощ имахте една хубава крачка към народна власт, хубаво е да се наспим, очевидно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10 часа на съвещание ", съобщи Вежди Рашидов и разпусна Народното събрание.

Преди това депутатите за критерии за избор на ръководител на 48-ото Народно заседание.

От " Продължаваме Промяната " предложиха да е консенсусна персона, която да не " взривява " залата и да се употребява с високо публично доверие. От ГЕРБ-СДС предложиха да се избере най-възрастният народен представител. От " Възраждане " настояха това да е човек, който няма политически опит. От " Демократична България " обявиха, че единственият аршин е той да е депутат.

Депутатите спориха дали слагането на критерии е противоконституционно и дали самите те не са дискриминационни. Освен това стана известно, че въпросните критерии не са част от препоръчаните процедурни правила за избор на ръководител.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР