Депутатите отложиха окончателното приемане на по-ниските субсидии за парламентарните партии.

...
Депутатите отложиха окончателното приемане на по-ниските субсидии за парламентарните партии.
Коментари Харесай

Депутатите отложиха окончателното гласуване на промените при партийните субсидии

Депутатите отложиха окончателното приемане на по-ниските дотации за парламентарните партии.
Причината е, че бюджетната комисия, която през вчерашния ден утвърди на второ четене промените, не е внесла в период отчета за тях.
Политическите хрумвания не се патентоват - това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев в дебата в Народното събрание. Цонев посъветва ГЕРБ да извършва обещанията, които поема на срещи на парламентарни групи, и настоя, че Законът за държавния бюджет не се трансформира току-тъй, до момента в който към момента е в действие. А Менда Стоянова от ГЕРБ категорично акцентира, че не става въпрос за такова нещо и би трябвало Цонев да ограмоти групата на Движение за права и свободи.
Промените плануват понижаване на партийната дотация от 11 лв. на 1 лев на глас от 1 юли. Така действително тази година партиите ще вземат дотация от 6 лв. на получен глас, защото към този момент партиите са получили половината от плануванаъа сума.
Отделно текстовете предвиждаха и смяна на метода на финансиране на партиите като позволиха дарения от компании и анулираха ограничаването за подаяние от физическите лица.
Срещу последните промени се оповестиха както от Българска социалистическа партия, по този начин и от Движение за права и свободи. Отлагане още през вчерашния ден изиска и водачът на НФСБ Валери Симеонов.
Вчера на комисията стана ясно и, че няма да има възбрана за дарения към партиите от компании, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно присъединяване, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи се договориха на среща на парламентарните групи да има " отворено финансиране ". До 2009 година тези дарения бяха позволени от закона, означи ръководителят на комисията Менда Стоянова и посочи, че след осъществената смяна в закона тогава се усили държавното финансиране на 12 лв. на глас и се отстрани опцията да се вършат такива дарения към политическите партии, а за даренията от физически лица имаше таван от 10 000 лева, годишно.
Запитана за какво няма забрани за дарения от компании, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно присъединяване, Стоянова съобщи: " Ние сме записали " юридически лица и еднолични търговци ", а компания с държавно присъединяване, с цел да направи каквото и да е подаяние би трябвало да има решение на нейния принципал, а принципалът на държавните сдружения се знае кой е. Всеки има право. Само че с този обществен указател може да се види - и в обществения указател на публичните поръчки и обществения указател за даренията кой кой е ".
" Сега, когато дотацията се връща в рамките на 1 лев, е обикновено да има и различен източник на финансиране и това са въпросните дарения ", съобщи тя и акцентира, че предлагането на държавното управление, което ГЕРБ пази планува офисите на партиите, в които правят активността си, предоставени от общините и страната да бъдат безвъзмездни. Според нея от дотацията в размер на 1 лев за автентичен глас, подаден за съответната партия, могат да се финансират възнагражденията на административни секретари, а останалата настояща активност следва да се прави на непринуден принцип. Когато има избори и би трябвало да се заплащат медийни услуги и рекламни акции има опция за финансиране от дарения.
Гласуваните текстове не плануват таван за даренията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР