Депутатите отложиха гласуването на предложението на парламентарната група на Възраждане

...
Депутатите отложиха гласуването на предложението на парламентарната група на Възраждане
Коментари Харесай

Депутатите отложиха гласуването на нулевата ставка на ДДС

Депутатите отложиха гласуването на предлагането на парламентарната група на " Възраждане " за нулева ставка на Данък добавена стойност върху артикули и услуги от дребната потребителска кошница. Причината - краят на постоянното пленарно съвещание.

Предложението на " Възраждане " обгръща артикули и услуги от дребната потребителска кошница, обобщава news.bg. В нея влизат хранителни артикули и питиета, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, лекарствени артикули и медицински произведения, здравно съоръжение, помощни и други уреди, нормално предопределени за облекчение или лекуване на неработоспособност, за извънредно персонално потребление от инвалиди, в това число ремонта на такива артикули и доставката на детски седалки за автомобил.

Депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев съобщи, че желае да се понижи на нулева ставка Данък добавена стойност върху главните артикули и услуги, с цел да не се позволен всеобщи банкрути на предприятия, само че и да се помогне на хората. Той прикани депутати да извърнат внимание на законопроекта, защото в предизборната си акция заложили тъкмо подобен вид политика в бъдещите си дейности.

Oт " Продължаваме промяната " няма да поддържат предлагането за нулева ставка Данък добавена стойност. Искрен Митев съобщи, че предлагането е положително, само че е отхвърлено в три парламентарни комисии и в него има грешки и слаба обосновка. Желанието на депутатите на " Възраждане " да понижат натиска на цените за жителите посредством Данък добавена стойност не работи. Намаляването на ДДС-то не води до понижаване на крайните цени, сподели още Митев.

Настимир Ананиев дефинира предлагането на " Възраждане " за нулева ставка Данък добавена стойност като див популизъм. Ако желаете да счупите бюджета, кажете, че желаете да го счупите. Едно е да се направи положително на хората, само че е хубаво да се аргументирате за какво. Нито една страна в Европа няма нулева ставка на стоките и услугите си, акцентира Ананиев.

Парламентарната група на Българска социалистическа партия също няма да поддържа предлагането на " Възраждане " за нулева ставка. Румен Гечев съобщи, че в случай че се понижи данъчната ставка, това ще подтиква компаниите и семействата, да се възползват от по-голямо ползване. Рискът е доста огромен за бюджетните доходи, баланс и би трябвало да се преработи методът за ДДС-то, с цел да може общественият резултат да бъде за хората, които имат потребност от такава помощ, сподели Гечев.

Той съобщи, че диференцирана ставка на ДДС-то не значи нулева ставка. " Вие предложение на десетки артикули ставката да бъде нулева и разликата е огромна. Вие говорите за налога и включвате ползите на бизнеса, като дребните артикули не касаят бизнеса ", обърна се Гечев към депутатите от " Възраждане ".

По думите му с предлагането за нулево Данък добавена стойност " Възраждане " преследват политически цели.

От Движение за права и свободи също взеха думата и обявиха, че ще поддържат нулевата ставка на Данък добавена стойност единствено за медикаментите. Намаляването на ставката мигновено ще даде отражение върху крайната цена на потребителя. Ако не се реализира крайната цена, която да удовлетворява покупателната дарба на хората, значи нищо не сме създали, сподели Адемов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР