Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните себсидии. Основният аргумент

...
Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните себсидии. Основният аргумент
Коментари Харесай

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните субсидии

Депутатите отложиха гласуването на намаляването на партийните себсидии. Основният мотив за това е неналичието на отчет на бюджетната комисия в Народното събрание. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи излязоха със специфични заявления.

Със специфична декларация излязоха и от ГЕРБ.

Депутатите не водиха полемика всъщност за отлагането на гласуването. Официалната причина е, че няма отчет на финансовата комисия.

Вчера финансовата комисия на Народно заседание одобри на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се трансформира държавната дотация от 11 лв. на 1 лев на глас, само че също по този начин се прави смяна в метода, по който се финансират политическите партии. Според заложените промени ще се разрешава те да се финансират и от компании, както и ще отпадне ограничаването за подкрепяне от физически лица, което до този миг е 10 хиляди лв..

Още през вчерашния ден от " Обединени патриоти " оповестиха, че в случай че не бъде отсрочена точката, те през днешния ден няма да гласоподават в пленарна зала. Така и се случи.

В своите заявления от Движение за права и свободи обвързаха новите промени с желаните от тях промени за понижаване на Данък добавена стойност на храните. Те загатнаха, че може и да не поддържат намаляването на партийната дотация, в случай че не бъде разисквано и тяхното искане.

От Българска социалистическа партия нарекоха измененията " замяна на политическата система ".

От ГЕРБ отхвърлиха всички обвинявания, като обясниха, че левицата няма свои оферти, които да бъдат разисквани.

От " Обединени патриоти " упорстват да се организира съдружен съвет, на който да бъдат решени разногласията сред самите ръководещи.
Тома Биков - ГЕРБ: Отново бяхме упрекнати в най-различни грехове, множеството от тях спекулативни. Затова от името на парламентарната група на ГЕРБ съм задължен с изключение на да опровергая тези думи, само че и да подчертая, че ние няма да променим своето държание и желание да управляваме страната обикновено и устойчиво.Валери Симеонов - " Обединени патриоти ": Разгледахме съществено въпроса и се обърнахме към нашите съдружни сътрудници с искане да бъде отсрочена точката, защото досега прекомерно преждевременно се разяснява, прекомерно под страст се разисква този въпрос, а той е доста значим, тъй като той може да докара до ликвидирането на многопартийната народна власт в България. Българска социалистическа партия няма нищо общо, нито която и да е политическа мощ тъй като през днешния ден сме тук, на следващия ден може да ни няма.Корнелия Нинова - Българска социалистическа партия за България: Подменена беше за следващ път парламентарната република и правовата страна с еднолична, властническа власт на един човек - Бойко Методиев Борисов. Ето по какъв начин - без съглашение даже с съдружните си сътрудници, с които ръководи, " Обединени патриоти ", без разискване с парламентарната група на ГЕРБ, пристигна в Народното събрание и разпореди 1 лев дотация. Разпореди го гръмко и с фанфари и през днешния ден го отдръпна тихичко и с опрощение - нямало отчет от комисията. По същия метод от медии, от Брюксел разбрахме, че страната ще вземе нов заем от 400 милиона без пояснение защо, в какъв период, при какви условия, без разискване в обществото или в Народното събрание, където му е мястото.Йордан Цонев - Движение за права и свободи: Ние отхвърляме да повярваме, че импортираният персонално от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, в този закон грижата за българските деца може да е отвън обсега на този закон. Призоваваме да реши съдружните си проблеми по този начин, че да не бъдат в ущърб на българските деца, на българската просвета, просвета и обучение.
При съвсем празна зала сега продължава парламентарният надзор. Очаква се да стартира и съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, на което да бъдат разисквани по-високите цени на тока за бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР