Депутатите отказаха да създадат Временна комисия за установяване на всички

...
Депутатите отказаха да създадат Временна комисия за установяване на всички
Коментари Харесай

Няма да има временна комисия, която да разследва машинното гласуване

Депутатите отхвърлиха да основат Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на машинното гласоподаване на изборите на 14 ноември 2021 година Гласуваха два пъти - след втория път резултатът бе " за " 100, срещу 93, въздържали се 39. Предложението бе на " Възраждане ". Искането бе за инспекция на изборните резултати, инспекция на машините, употребявани на вота, както и имало ли е случаи на гласоподаватели, които са желали да гласоподават наново, да се назначи експертиза на движимости лица, претенции на експерти по общини да изискат пояснение от членове на изборни комисии и други изборни лица. Предложението бе срокът на работа да е 3 месеца, да има ръководител и по трима представители от всяка ПГ - за зам.-председатели. Според вносителите стотици са секциите, които могат да се ревизират, само че ще се ревизират рационалните.

Филип Попов от Българска социалистическа партия отвърна, че въпросът ще бъде обсъждан в Народно събрание от правна комисия.

А Радослав Чолаков от ГЕРБ поддържа основаването на краткотрайна комисия , защото машинното гласоподаване провокирало сериозен стрес в обществото и се изнасяли обстоятелства за несъответствия, а Народно събрание като върховен орган няма по какъв начин да не вземе отношение.

Антоанета Цонева от Демократична България видя " димна завеса над слона в стаята ". ЦИК е тежко обременена от политически зависимости, мога да изреждам решения... " Не да се преброи изборният резултат от два изборни региона, а да се стартира диалог за реформиране на изборната администрация, изиска тя.

Георги Ганев от Демократична България излезе с машина на трибуната и бе безапелационен, че в нея няма неточност . Бе упрекнат обаче, че мисли, че е кафе машина.

Атанас Славов, също от Демократична България, уточни всеобщото гласоподаване в Турция и присъединяване на държавни представители там, което било проблем, който заслужава изследване. Проучване не заслужават машините, тъй като проблем там нямало.

Имаше имитация от Станислав Анастасов, който изиска, в случай че има отчет, Атанас Славов да го даде, всичко друго било свободни тълкования за да се оправдае едно или друго предложение.
 Временна комисия ще създаде нов устав за работа на Народно събрание
Временна комисия ще създаде нов устав за работа на Народно събрание

Тя ще е в състав от 14 народни представители

Крум Зарков от Българска социалистическа партия счита, че би трябвало да се запознае с резултатите от изборите и от краткотрайна комисия няма потребност . На последните избори се видяла целенасочена, доста мощна акция, в която се говорили врели-некипели, че нещо не е наред и изиска да се разиска в правна комисия, където ще се види, че не е имало проблем с машините или и да има подобен, той е бил несравнимо по-малък в сравнение с с бюлетините. " Уверявам ви, че самодейността ще забави процеса, вместо да го форсира, три месеца за такава комисия не са нужни, Българска социалистическа партия и аз няма да се противопоставяме ", сподели обаче той.

Настимир Ананиев от ВОЛТ добави, че " в случай че нямало машини, " Възраждане " нямало да са в Народното събрание, защото машинното гласоподаване понижило фрапантно резултата на ГЕРБ - със 195 000 и 50 000 гласа на двата избора . " Проблемът не е в машинното гласоподаване, а в Бойко Рашков (вътрешен министър), който " Възраждане " поддържат и който натиснал купения и корпоративен избор - 87 000 недействителни гласове, а в машинно гласоподаване - единствено 9000 гласа ", сподели той.

Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи ще поддържа краткотрайната комисия, тъй като избрани обстоятелства и условия, изключително свързани с Изборния развой, са позитивно събитие. Най-важната цел е да има доверие в резултатите от изборния развой, изборите са фундаментът на демокрацията. Движение за права и свободи не се е противопоставяло на машинния избор, а предлагането за него идва точно от тях ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР