Депутатите отказаха да дадат обещаните от премиера Кирил Петков над

...
Депутатите отказаха да дадат обещаните от премиера Кирил Петков над
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС И ИТН отказаха да дадат парите на пътните фирми

Депутатите отхвърлиха да дадат обещаните от премиера Кирил Петков над 600 млн. лв. на пътните строители

Отново се стигна до напрежение в обединението, а министър председателят даде обещание предлагането още веднъж да бъде импортирано в петък, съобщи

След близо 5-часови среднощни разногласия в четвъртък за следващ път, пари за ремонт на пътища не бяха отпуснати. Това решение остави без думи отрасловия министър. В петък Гроздан Караджов влезе в Народното събрание с повече оптимизъм, че въпреки всичко разплащане ще има.

“Сутрин човек се разсънва, още веднъж се стяга за пердах и влиза в борбата. Според мен няма по какъв начин да не стане, би трябвало да стане”, безапелационен бе Караджов.

Предложението за отпущането на над 600 милиона лв. беше отхвърлено от ГЕРБ, Движение за права и свободи И Има Такъв Народ. Останалите пари би трябвало да се разплатят след проверка на договорите. Според “Има подобен народ”, импортираното предложение от сътрудниците им в обединението е юридически парадокс.

“Парламентът не е институт по геодезия, който да взима решения за всеки пътен знак и мантинела. Това е законодателен орган. Да минава през финансовия министър”, сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

“Това, което дадох обещание през вчерашния ден - 655 млн.лв да се платят незабавно, а други 50% да се преведат след инспекция и глоба на Народното събрание, през вчерашния ден не беше гласувано”, сподели премиера и прикани предлагането да бъде разисквано още веднъж.

Все отново от обединението дадоха обещание,че решение на казуса ще има.

“Ситуацията е невиждана, тъй като един проблем, заплетен по времето на ГЕРБ, не се реши от служебните кабинети. Сега търсим вид, в който компаниите да си вземат парите”, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Новото предложение към този момент е импортирано в Народното събрание. В него още веднъж е заложено 50% от средствата да бъдат отпуснати в този момент, а другите след проверка. От “Има подобен народ” също са внесли свои оферти. АПИ да има право да стартира да разпорежда нови действия за ремонт и поддръжка до момента в който се сключат нови контракти. Предлагат и да бъде направена краткотрайна комисия за надзор на огромните заплащания на министерствата.

“Ако те не бъдат подкрепени, можем да имаме обосновани подозрения, че някой в тази страна се пробва да прави неща на прикрито и че някой в тази страна, приказвам за сътрудниците ни, не осъзнава, че си играе с живота на хората по пътищата”, съобщи депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Премиерът Кирил Петков изрично съобщи, че “разцепление в обединението няма”. “Това, което сме дали обещание на нашите гласоподаватели, е, че ще работим кардинално. Тази мантра - непоклатимост непременно, не е при нас”, разясни министър председателят.

И до момента в който съдружните сътрудници не престават да се неодобряват един различен, проблемите за строителните компании и превозвачи остават.

“Ситуацията сега е доста зле, доста тежка, нямаме пътища, нямаме поле за работа”, споделя Венцислав Величков, който има транспортна компания. От шест камиона към този момент има единствено три. Преди е плащал към 6000 лв. за винетки, а в този момент към 20 хиляди лв. за ТОЛ-такси.

Забавянето на парите за ремонт на пътища още веднъж ще докара до митинги идната сряда на превозвачи и пътни строители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР