Депутатите отхвърлиха предложението за промени в Закона за храните, според

...
Депутатите отхвърлиха предложението за промени в Закона за храните, според
Коментари Харесай

Няма да има квоти за български храни в магазините

Депутатите отхвърлиха предлагането за промени в Закона за храните, съгласно които трябваше да има наложително наличие на български храни в комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 млн. лв..
Текстовете, импортирани от Българска социалистическа партия, бяха отхвърлени по-рано и от Комисията по икономическа политика и туризъм. Те предвиждаха условия за наличие на най-малко 70% мляко и млечни артикули, създадени в България; за месото и месните артикули – 25%, а за пилешкото – 50%.

При несъблюдение на задължението за обезпечаване на български артикули се планува имуществена глоба в размер на до 10% от годишния оборот от групата, във връзка с която условието не е изпълнено. Вносителите предложиха събраните суми от наказания да постъпват във Фонд „ Земеделие “ за подкрепяне на локалното произвеждане.

„ Искаме българският консуматор да има достъп до качествена българска храна и това целят измененията “, съобщи той. Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че браншовите организации са срещу законопроекта. Според него той ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени: „ Искате сами да си постановяваме наказания, да си наложим ембарго, това звучи неуместно “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР