Депутатите от управляващото мнозинство са на път да променят закона

...
Депутатите от управляващото мнозинство са на път да променят закона
Коментари Харесай

Управляващите са на път да сложат пак цивилен начело на военното разузнаване

Депутатите от ръководещото болшинство са на път да трансформират закона за Служба " Военна информация " за следващ път с цел да сложат за шеф човек, който не дава отговор на условията. На първо четене през днешния ден беше гласувана корекция, че военното разузнаване може да бъде ръководено и от граждански, а освен от военни, както е в настоящия вид на закона

Депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков даже уточни по време на дебатите, кой ще е идващият шеф – сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, като назова измененията на закона - " поправката Златанов ".

Златанов бе назначен изненадващо от държавното управление за четвърти заместник-директор на службата през юни 2018 година Неговият професионален път е минал в Министерство на вътрешните работи, Национална работа сигурност и ДАНС.

" През 2015 година, в случай че създадем една ретроспекция, същите сътрудници от ГЕРБ като болшинство, като ръководещи одобряват този закон, с точното противоположните доводи на сегашните, че ръководите на работа " Военна информация " би следвало да е боен ", напомни Филип Попов (БСП). Тогава поправките бяха направени с цел да бъде отхвърлен Йордан Бакалов, който преди този момент беше длъжностен министър на вътрешните работи и беше дълготраен народен представител от Съюз на демократичните сили. Попов напомни че преди няколко дни прокуратурата влезе в работа " Военна информация ". " На 16-и се входира в деловодството на Народното събрание този проектозакон, през днешния ден на 19-ти ние го гледаме тук в пленарна зала. Това е в безспорен прорез с тогавашните доводи от ръководещото болшинство ", означи Попов.

Промените са импортирани от депутати от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Според вносителите с поправките ще може да се осъществя в целокупност условието, планувано в наредбата от закона, а точно за шеф да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за отбрана на националната сигурност, а освен от въоръжените сили. Този метод давал опция за по-ефективно потребление на наличния кадрови капацитет.

Никъде в Закона за военното разузнаване не е казано, че шефът на работа " Военна информация " може да бъде единствено граждански, съобщи Димитър Лазаров (ГЕРБ). Той напомни, че на тази работа е имало цивилни чиновници и полковници от запаса. " Ние не променяме реда за назначение в тази работа, както се е случвало в тази зала преди за избран човек. Колегата, който загатна - някакъв човек. това са клевети. Редът си остава същият - по предложение на Министерски съвет, с декрет на президента при цялата съгласувателна процедура. Там ще се реши кой и по какъв начин може да бъде назначен ", сподели Лазаров

Директорът на военното разузнаване военачалник Пламен Ангелов подаде доклад за освобождение от служба в сряда. Ангелов е решил, че ще бъде в полза на службата да се отдръпна от поста. Ангелов би трябвало да бъде освободен от президента Румен Радев с декрет, след което той няма да бъде освободен от военна работа и министър на защитата Красимир Каракачанов ще го притегли в екипа си.

В в детайли известие прокуратурата разгласи в понеделник предходната седмица, че Ангелов и някогашния началник на службата ген. Светослав Даскалов са разследвани от Военната прокуратура поради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани съгласно прокуратурата в нарушаване на разпоредбите в Служба " Военна информация ", след това ДКСИ (Държавната комисия за сигурност на информацията) издала над 500 достъпа до класифицирана информация на Европейски Съюз и НАТО. Според прокуратурата в интервала април 2016 - май 2019 година разрешенията за достъп до данни с гриф " Секретно " и " Строго секретно " са издавани от чиновник по сигурността във военната работа, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.
" Такова нещо не се готви, въпреки че знаете, че 2015 година имаше сходна концепция, дори импортиран законопроект. Подобно нещо най-малко на този стадий аз не го намирам за рационално и за потребно и подобен план няма. " Така Каракачанов разяснява в сряда една от версиите за офанзивата против Ангелов, че се готви сливане на службите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР