Депутатите от три парламентарни комисии - по бюджет и финанси,

...
Депутатите от три парламентарни комисии - по бюджет и финанси,
Коментари Харесай

В Парламента обсъждат бюджета на Държавното обществено осигуряване

Депутатите от три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, обществени въпроси и опазване на здравето - ще прегледат на първо четене и параметрите на предлагания бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) на първо четене.

От близо 15 милиарда лв. общ бюджет на Национален осигурителен институт, за идната година е планувано над 12 милиарда и 300 милиона лв. да са за погашение на пенсии.

Планирано е от януари минималната пенсия за стаж и възраст да е 300 лева Ще я получават над 1 млн. пенсионери или половината от всички.

Максималната ще доближи – 1440 лева Осъвременяване на останалите пенсии ще има с 5% от средата на годината. От януари до март всички пенсионери ще получават и добавка от 50 лева.

Очаква се следващата година междинната пенсия да доближи – 449 лева Максималният застрахователен приход няма да се покачва, а ще се резервира на 3000 лева.

С бюджета на Общественото обезпечаване се предлага също от януари до края на юли да се даде опция за прекачване на средства от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт за тези, които са пропуснали интервала от 5 години преди пенсионирането да го създадат, а имат предпочитание.

Освен това Национален осигурителен институт ще поправя формулата, по която понижава държавната пенсия поради обезпечаването в частните фондове.

Намалението няма да е 20 на 100, както сега, а под 10%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР