Депутатите от ресорната парламентарна комисия подкрепиха на първо четене промените

...
Депутатите от ресорната парламентарна комисия подкрепиха на първо четене промените
Коментари Харесай

Парламентът с крачка напред към либерализацията на електроенергйния пазар

Депутатите от отрасловата парламентарна комисия поддържаха на първо четене измененията в Закона за енергетика, които придвижват страната ни с крачка напред към либерализацията на електроенергийния пазар, съобщи БГНЕС.

Вносители на новите текстове са депутати от ръководещото болшинство, отпред с ръководителя на комисията Валентин Николов, а с тях се цели преход към напълно пазарни механизми, които да подсигуряват конкуренцията и обективни цени на силата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази поддръжка за измененията от името на ръководеното от нея ведомство и ги дефинира като „ извънредно навременни “. На процедура с тях страната ни ще транспонира европейската инструкция, която задължава страната ни от 1 януари 2021 година всички икономически субекти, които са на контролирания пазар, да преминат на свободния пазар. На контролирания пазар би трябвало да останат само битовите консуматори, които след време също да излязат на свободни пазар.

„ Смятам, че е доста сполучлив моментът, в който се прави това “, акцентира Петкова, съгласно която процесът би трябвало да бъде приключен до 1 октомври, а дотогава компаниите ще имат опция да се приготвят. „ Моментът е удобен и отчитайки равнището на електрическата сила на свободния пазар “, счита енергийният министър.

В изявлението си пред депутатите тя обърна внимание и на известието във връзка с Механизма за потенциал и напомни, че сега е в ход процедура по договаряния с Европейската комисия. Едно от изискванията, които ни слага комисията, е точно крайният период на цялостната либерализация на пазара на електрическа сила. Според министър Петкова измененията в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, тъй като България е измежду последните страни в Европейски Съюз, чийто пазар не е изцяло либерализиран.

Подкрепа за законопроекта изрази и ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. „ Ще съобразим нашето годишно ценово решение с наредбите на закон, в случай че той бъде признат в този тип. Това значи, че за битовите консуматори то ще важи от 1 юли 2020 година до 30 юни 2021 година, до момента в който за небитовите – този период ще бъде тримесечен, след което те към този момент няма да участват на контролирания пазар “, изясни ръководителят на самостоятелния регулатор. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР