Депутатите от парламентарната регионална комисия отхвърлиха президентското вето и отново

...
Депутатите от парламентарната регионална комисия отхвърлиха президентското вето и отново
Коментари Харесай

На комисия: Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и отблокираха президентското вето

Депутатите от парламентарната районна комисия отхвърлиха президентското несъгласие и още веднъж поддържаха оспорените от президента два параграфа от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предаде  БГНЕС.
Промените бяха признати наново с гласовете на 13 народни представители, а депутатите на Българска социалистическа партия бяха единствените, които поддържаха президентското несъгласие с аргумента, че обществото би трябвало да бъде успокоено и приканиха за необятен публичен спор по тематиката.
Припомняме, че съгласно Румен Радев режимът за диво къмпингуване, въведен с последните промени в закона, става по-рестриктивен. За да отбрани претекстовете на държавния, в съвещанието на комисията участваше секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева. Пред депутатите тя акцентира, че смяната е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси.
" Ограниченията за така наречен диво къмпингуване са към този момент в закона, а местата, където това може да се прави регламентирано, към момента не са избрани ", съобщи проф. Друмева. Според нея не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места. Освен рестриктивни правила, с измененията в закона се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение.
" Ние поддържаме закона подобен, какъвто е, тъй като той основава една нова опция за свободно къмпингуване. В момента тя не съществува. Не са уместни доводите, че се лимитират права, тъй като никой няма право да влезе в непознат парцел, да го употребява безкрайно време и да замърсява ", съобщи ръководителят на комисията и народен представител от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов, който е и главен мотор на законопроекта. Според него с измененията в закона дивото къмпингуване се трансформира в свободно къмпингуване, което да се реализира в уредени зони. Искрен Веселинов напомни още, че няма да има наказания, до момента в който тези зони не се уредят, а това може да стане още през идващия туристически сезон. Всъщност е планувано наказания да няма за 1 година!
На противоположното мнение се оказаха неправителствените организации, пристигнали на съвещанието на районната комисия. " За следващ път станахме очевидци на това, че от районната комисия безспирно се лее агитация, а не се вземат решение проблеми. Искат да се доверим на една страна, където има противоречие в кадастъра и 5-годишно забавяне на две министерства да внесат променени на кадастралните карти. Искат да се доверим на четири ведомства и държавни чиновници, които ще вършат разпоредба без да са виждали кемпер и каравана ", съобщи Мирослава Петрова от обединена група " Бетономорие ".
Според нея, въпреки и съсредоточено единствено в две точки, президентската институция е опровергала изказванието за либерализация на режима на къмпингуване. " Това не е никаква либерализация, а ограничение на права в страна, в която по данни на Евростат има 9 къмпинга “, счита тя. Мирослава Петрова увери, че митингите на самодейността „ Море от бетон “ ще продължат, а идващият е плануван за четвъртък, 27 юни, от 18:30 часа, пред Народното събрание.
А какво беше неуместното пояснение на Искрен Веселинов за най-голямата недомислица в новия закон - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР