Депутатите от парламентарната правна комисия, които в четвъртък трябваше да

...
Депутатите от парламентарната правна комисия, които в четвъртък трябваше да
Коментари Харесай

Депутатите са сърдити на Лозан Панов, защото ги критикува за калпави закони

Депутатите от парламентарната правна комисия, които в четвъртък трябваше да одобряват годишния отчет на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, демонстрираха, че рецензиите му са ги подразнили съществено. От ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединени патриоти се ядосаха на съдията и обявиха, че се опитвал да заема политически позиции посредством докладите, които отразяват работата на съдилищата през миналата година.

„ Сигналът” за офанзивата против Панов бе даден от правосъдния министър и досегашен началник на същата комисия Данаил Кирилов. Той прочете извадки от отчета на шефа на Върховен касационен съд, които ясно показвали какво прави Панов. Министърът изясни, че с съмнение изискал думата, тъй като се тормозил от превратно пояснение на изказванията му. След това сподели, че доста добре знае кои медии по какъв начин ще отразят новината.

Огън от всички направления

Ядът на Кирилов бе провокиран от констатации в годишния отчет за работата на съдилищата. В него Народното събрание се подлага на критика поради навика си да заобикаля тълкувателните решения на съда, които по закон са наложителни, посредством промени в законите. В отчета са посочени два образеца. Първият - тълкувателното дело на Върховен касационен съд, с което бе уголемен кръгът на близки, които могат да получават компенсации при гибел на пътя. След това решение депутатите пробваха да вкарат таван на компенсациите, което докара до скандал.

Другото бе за делата на КПКОНПИ. Върховен касационен съд реши, че гражданската конфискация се стопира, в случай че обвиняването против избран човек е отпаднало. Веднага по-късно съдът беше остро подложен на критика, че по този метод ще потънат редица каузи, а тогавашният народен представител Кирилов внесе промени, с цел да се заобиколи решението на Върховен касационен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР